Svijet     | 20.08.2021. 21:21 |

Uzbekistan vratio kućama 150 afganistanskih izbjeglica

FENA Internet

TAŠKENT, 20. augusta (FENA) - Uzbekistan je saopćio da je poslao kućama 150 afganistanskih izbjeglica koji su pobjegli pred talibanskim preuzimanjem vlasti u Afganistanu, u skladu s njihovim željama.

Uzbečko ministarstvo vanjskih poslova navodi u saopćenju objavljenom u petak da je taj potez uslijedio nakon razgovora s talibanima, koji su obećali da neće progoniti one koji se vrate u zemlju.

Ministarstvo je saopćilo da je kontaktiralo talibane kako bi dobilo „sigurnosne garancije za građane Afganistana koji su nelegalno prešli granicu tokom tih dramatičnih dana“ dok su talibani rapidno osvajali teritorije širom zemlje, samo nekoliko sedmica prije završnog američkog i NATO-vog povlačenja.

U saopćenju se navodi da je ministarstvo saznalo od Afganistanaca koji su se vratili iz Uzbekistana da su sada sigurni u svojim domovima nakon „neophodnih formalnih procedura“. Ministarstvo to nije pojasnilo.

Ministarstvo je saopćilo da Uzbekistan sada sarađuje sa zemljama koje rade na evakuaciji svojih građana iz Afganistana, među kojima su Sjedinjene Države, Rusija, Njemačka, Švicarska, Austrija i druge. Dodaje da im je ta zemlja dopustila da koriste njen zračni prostor i pružila je neophodnu tehničku i logističku podršku kako bi pomogla u evakuaciji ukupno 1.982-oje ljudi, prenosi AP.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo