Svijet     | 23.08.2021. 10:05 |

Na aerodromu u Kabulu ubijen pripadnik afganistanskih snaga sigurnosti

FENA Internet

KABUL, 23. augusta (FENA) - U pucnjavi koja je izbila na jednoj od kapija međunarodnog aerodroma u Kabulu ubijen je najmanje jedan pripadnik afganistanskih snaga sigurnosti  u ponedjeljak ujutro, saopćili su njemački zvaničnici, u posljednjem u nizu haotičnih prizora koji su usporili zapadne napore da evakuišu ljude koji bježe pred talibanskim preuzimanjem vlasti nad zemljom.

Pucnjava u blizini vojnog dijela aerodroma došla je u vrijeme dok su talibani poslali svoje borce na sjever zemlje kako bi se suočili s pobunom u nastajanju protiv militanata koji su osvojili zemlju prije sedmicu dana u munjevitoj ofanzivi. Talibani tvrde da do sada nije bilo sukoba iako su pobunjenici već osvojili tri ruralne oblasti u planinama Hindu Kush.

Iako su afganistanske snage sigurnosti uglavnom bile u rasulu ili su pobjegle pred talibanskim napredovanjem, neki naoružani Afganistanci ostali su na kabulskom aerodromu da pomažu zapadnim zemljama i ostalima dok nastoje da evakuiraju ljude koji su se tu okupili. Ostalo je nejasno da li oni pripadaju afganistanskim graničnim snagama koje su svojevremeno štitile aerodrom ili su angažirani u zapadnim vojskama kao privatni  naoružani zaštitari , prenosi AP.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo