Ekonomija     | 23.08.2021. 11:18 |

U prvom polugodištvu 429 poziva za sufinansiranje poduzetnika i privrede u BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 23. augusta (FENA) - U prvih šest mjeseci 2021. godine objavljeno je 429 poziva/konkursa za sufinansiranje poduzetnika i privrede u Bosni i Hercegovini, što je za 5,2 posto manje nego u istom periodu prošle godine, podaci su agencije Briefing za praćenje i analizu tendera.

Od ukupnog broja poziva za finansiranje privrede njih 30 se odnosi na podršku biznisu koja je uzrokovana pandemijom koronavirusa.

U navedenom periodu raspisano je 99 grantova za različite oblasti razvoja biznisa.

Podrška ženskom poduzetništvu se spominje u 27 poziva. Objavljeno je 26 poziva za razvojne kredite, a za pokretanje posla i startup preduzeća izašlo je 39 poziva.

- U prvoj polovini prošle godine objavljeno je 125 poziva za podršku poslovanju zbog epidemiološke situacije uzrokovane pandemijom COVID-19 virusa. Ove godine taj broj je značajno manji. Generalno, kada poredimo period od 2018. godine do danas imamo stalni pad broja poziva za finansiranje privrede - istakao je Tarik Džaferović, direktor agencije Briefing.

Pozive za finansiranje privrede objavljivala su uglavnom nadležna ministarstva, gradovi, općine, razvojne agencije, ambasade te domaće i strane nevladine organizacije.

Analiza agencije Briefing obuhvaća objave javnih poziva za finansiranje/sufinansiranje poduzetnika, dodjele sredstava za razvoj biznisa, kreditna sredstva, grantove u svim službenim i dnevnim novinama te više od 2.500 web stranica naručitelja, saopćeno je iz te agencije.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo