Bosna i Hercegovina     | 23.08.2021. 13:47 |

Počinje prva ljetna škola u organizaciji Fondacije 'Alija Izetbegović'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 23. augusta (FENA) – Fondacija "Alija Izetbegović” u saradnji sa UG „Djeca Srebrenice – Nove generacije“ i uz podršku BH Telecoma 24. augusta  organizira prvu ljetnu školu za učenike 8. i 9. razreda sa područja Srebrenice, a tema je historija i identitet.

Cilj ljetnje škole, koja se održava u okviru projekta Fondacije „Alija Izetbegović u očima djece i mladih”, je da ličnost i život prvog predsjednika Predsjedništva Republike BiH približi mladima.

Djeca će kroz trodnevnu ljetnu školu izučavati historiju i kulturu Bosne i Hercegovine, bosanski jezik i život Alije Izetbegovića.

Generalni sekretar Fondacije Muhamed Mulahmetović je pojasnio da će tokom boravka u Sarajevu, djeca iz Srebrenice imati priliku da se detaljnije upoznaju sa historijom Bosne i Hercegovine, naročito onom koja se odnosi na period ‘92–‘95, zatim historijom bosanskog jezika, kao i sa intelektualnim naslijeđem Alije Izetbegovića.

- Kroz kratke, ali sadržajne i interaktivne radionice, pokušat ćemo unaprijediti znanje koje učenici posjeduju iz navedenih oblasti. Za njih smo pripremili i različite zabavne aktivnosti kako bi im ova posjeta ostala u što ljepšem sjećanju – istakao je.

Učenici će posjetiti i kulturno-historijske znamenitosti Sarajeva kako bi se dodatno upoznali sa svojom prošlošću i identitetom.

Ovo je prva u nizu ljetnih škola koje Fondacija planira za učenike sa teritorije cijele BiH, ali i omladinu iz bh. dijaspore, kada se stvore uslovi za takvu vrstu projekta, saopćeno je iz Fondacije „Alija Izetbegović“.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo