Magazin     | 23.08.2021. 14:14 |

Beč: Lockdown i klimatske promjene pospješuju pojavu buba

FENA Saopćenje

BEČ, 23. augusta (FENA) – Veliki muzeji u Beču čine sve kako bi svoje eksponate zaštitili od moljaca, srebrnih ribica i drugih buba. Stoga se proučavaju efekti lockdowna i klimatskih promjena na pojavu štetočina.

Zbirka insekata Prirodoslovnog muzeja, na primjer, smatra se zbirkom visokog rizika. Sušene insekte mogu uništiti krzneni kornjaši i to takvom brzinom i temeljitošću da od eksponata ostanu samo iglice i natpisi.

Posljednjih godina prisutna je i srebrena ribica, koja se može pronaći u mnogim muzejima s papirnatim predmetima, arhivima i bibliotekama. Taj insekt je jedna od najtežih štetočina, koja se pojavila kao posljedica klimatskih promjena.

- Teško da postoji građevina u kojoj nema štetočina - smatra biolog i stručnjak za muzejske štetočine, Pascal Querner. Prevencija je važna, zbog čega se predmeti u Prirodnjačkom muzeju hlade na ekstremno niskim temperaturama u podzemnom skladištu, a kupovine, donacije i zajmovi u Albertini prolaze kroz azotnu gasnu komoru.

Tokom zaključavanja broj buba se primjetno povećao. Prije svega zbog promjene mikroklimatskih uvjeta, na primjer, jer nije bilo posjetitelja. Insekti su se zbog toga mogli neometano širiti.

Pascal Querner je započeo istraživački rad u nekoliko bečkih muzeja na temu štetočina i klimatskih promjena - uz rast temperatura bubama predviđa živahnu budućnost, javlja  Eurocomm-PR.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta