Bosna i Hercegovina     | 23.08.2021. 14:38 |

 BPK - Obilježena 26.godišnjica pogibije hrabrih branilaca Okruga Goražde

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 23. augusta (FENA) - Polaganjem cvijeća na mezarja u haremu Sinan-begove džamije u Goraždu, obilježena je 26. godišnjica pogibije šest visokih političkih i vojnih zvaničnika Okruga Goražde.

U Gornjim Barama kod Prače, u noći između 21. i 22. augusta 1995. godine, u padu i eksploziji helikoptera koji je iz Zenice letio za Goražde poginuli su predsjednik Izvršnog odbora Okruga Goražde Esad Ohranović, predsjednik ratnog Predsjedništva općine Rogatica Ismet Osmanović, načelnik tehničke službe 81. divizije Armije RBiH Selver Sijerčić, oficir Generalštaba Armije BiH Nermin Šenderović, pomoćnik komandanta za bezbjednost 802. lahke brigade Kemal Hrvo i zamjenik komandira čete Vojne policije 81. divizije Armije BiH Rasim Mašić.

Cvijeće na mezare položile su delegacije Koordinacije boračkih udruženja BPK-a, ministarstva za boračka pitanja i općine Pale u FBiH, a o velikoj tragediji svjedoči i spomen ploča u mjestu Vučje luke, tri kilometra od sela Bare.

Ratni komandant 31. drinske udarne brigade Abduselam Sijerčić - Pelam podsjeća da uzrok eksplozije i kobno slijetanje helikoptera, ni do danas nije rasvjetljeno. Poznato je jedino da je helikopter u kojem je pored putnika bilo i naoružanje važno za odbranu Goražda zakačio krošnje drveća i eksplodirao u šumi tek  nekoliko desetina metara od mjesta gdje je trebao sletjeti.

“Nagađanja  I špekulacije su upravo zbog toga što ne postoji službeni izvještaj, ne treba dovoditi u pitanje da je to neka namještaljka, ali nažalost to je neodgovornost i civilnih I vojnih  organa što nisu dali zvanični izvještaj. Imali su materijalne dokaze  šta se desilo, ali sad je već kasno za izvještaje i to je jedna  velika mrlja ” – istakao je Sijerčić koji je jutro nakon pada helikoptera bio na licu mjesta.

Esad Ohranović i Ismet Osmanović dobitnici su “Srebrnog štita“, dok su Selver Sijerčić, Nermin Šenderović, Kemal Hrvo i Rasim Mašić posthumno odlikovani najvećim ratnim priznanjem značkom “Zlatni ljiljan“.

Rahmetli Selver Sijerčić idejni je tvorac goraždanskog “mosta ispod mosta” koji je u opkoljenom Goraždu spasio hiljade života, omogućujući bezbejdan prelazak s jedne obale na drugu.

Boračka udruženja i članovi porodice obilježili su i godišnjicu pogibije komandira Osaničke čete Sinana Žuge, koji je poginuo 22. augusta 1992. godine u 37. godini života. Iako nije odlikovan  vojnim priznanjima, njegovi saborci u četi koja je brojala oko 130 ljudi, svjedoče da je Žuga jedan od najzaslužnijih što agresorske jedinice ratne 1992. godine nisu prošle Osanički most niti zauzele Osanicu, ključni bedem odbrane Goražda iz pravca Foče.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana