Bosna i Hercegovina     | 23.08.2021. 15:05 |

Počeli radovi na rekonstrukciji  potisnog cjevovoda u Goraždu

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 23. augusta (FENA) – U Goraždu su počeli radovi na rekonstrukciji potisnog cjevovoda  od Fabrike vode u Vitkovićima do rezervoara u Rasadniku. U okviru prve faze projekta predviđena je rekonstrukcija u dužini oko 1.350 metara u okviru koje će biti obnovljena i staza za pješake i bicikliste.

Gradonačelnik Goražda Ernest Imamović ističe da se radovi odvijaju planiranom dinamikom. Za prvu fazu projekta Grad Goražde uz podršku BPK i FBiH osigurao je oko 460.600 KM.

- Prva faza projekta predviđa zamjenu potisnog cjevovoda od Vitkovića do šehidskog mezarja, s tim da smo drugu i treću fazu već aplicirali prema Federaciji. Novelacijom projekta smo uštedili 208.000 KM tako da ćemo rekonstruisati i stazu za šetnju. Uvijek ima i nepredviđenih situacija poput pronalaska elektro i telekomunikacijskih kablova, tako da ćemo obavijestiti nadležna preduzeća da, kada već radimo, ako postoji potreba i oni odrade svoj dio posla – kazao je Imamović.

- Imamo iskustva u izgradnji vodovoda jer radili smo dva - tri slična vodovoda, tako da se nadam da će ovo proteći u najboljem redu. Ima malih poteškoća, nailazimo na kablove gdje možda geodezija u prošlosti nije odradila svoj dio posla, pa nam to malo pravi smetnju. Međutim, snalazimo se, trasa je oko 1.350 metara, rok radova je četiri mjeseca, a s obzirom na to da smo u međuvremenu dogovorili i rekonstrukciju staze, mislim da će se taj rok malo morati korigovati, imamo nadzor i lakše nam je raditi - kazao je predstavnik firme Kaja Company, Ismet Kajević.

Realizacijom projekta rekonstrukcije potisnog cjevovoda Vitkovići – Goražde konačno bi trebali biti riješeni dugogodišnji problemi vodosnabdijevanja Goražda, zbog pucanja cijevi potisnog cjevovoda, kako je procijenjeno, zbog dotrajalosti i neadekvatnih cijevi koje su ugrađene prilikom poslijeratne realizacije ovog projekta.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana