Svijet     | 24.08.2021. 08:05 |

Harris optužila kineske vlasti za prisilu i zastrašivanje u Južnom kineskom moru

FENA Internet

SINGAPUR, 24. augusta (FENA) - Potpredsjednica SAD -a Kamala Harris oštro se referirala o Kini tokom govora održanog u Singapuru na prvoj etapi turneje po jugoistočnoj Aziji, javlja BBC.

Harris je optužila kineske vlasti za prisilu i zastrašivanje u Južnom kineskom moru, koje je već godinama regionalno žarište.

Rekla je da će SAD ,,stati uz naše saveznike suočene s prijetnjama".

Putovanje Harris smatra se pokušajem da se potvrdi predanost SAD-a regionu.

U svom govoru koji se dotaknuo brojnih drugih pitanja spominje se i povlačenje SAD-a iz Afganistana, gdje je insistirala da je odluka ,,hrabra i ispravna".

Što se tiče Kine,  Harris je kritizirala tvrdnje oficijelnog Pekinga ,,da Kina polaže prava na najveći dio Južnog kineskog mora", za koje je rekla da se temelje na zastrašivanju i prisili.

- Ove nezakonite tvrdnje odbačene su odlukom arbitražnog suda iz 2016. godine, a aktivnosti Pekinga i dalje podrivaju poredak zasnovan na pravu i ugrožavaju suverenitet nacija - rekla je ona.

Kamala Harris referirala se na značajnu pravnu pobjedu koju su Filipini odnijeli nad Kinom, a tiče se teritorijalnih upada u Južno kinesko more.

Od 2012. godine, uprkos presudi tribunala, tamo je stalno prisutna kineska obalna straža - filipinski ribari prijavljuju uznemiravanje koje trpe od kineskih vlasti.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo