Stranačke aktivnosti     | 24.08.2021. 09:57 |

Saopćenje za javnost Platforme za progres

FENA Saopćenje

PODRŠKA PROTESTIMA "PRAVDA ZA DŽENANA I DAVIDA"

Protest zbog još uvijek nerasvijetljenih slučajeva stradanja Dženana Memića i Davida Dragičevića, koji je najavljen za 11. septembar u Sarajevu, direktan je pokazatelj umiješanosti politike u pravosuđe, čime je odavno narušena njegova nezavisnost.

Posljedice takvog utjecaja su vidljive, štetne i vrlo opasne zbog činjenice da nam slučajevi „Memić i Dragičević“ jasno pokazuju da u Bosni i Hercegovini ne postoji neovisno pravosuđe. Kada se pravosuđu oduzme neovisnost, ruši se temelj države, a građani postaju taoci nepravde.

Borba roditelja i advokata tragično stradalih mladića traje godinama. Njihova odluka da borbu pored sudnice vode i na ulici je legitimna, a prije svega neophodna. Sama činjenica da se pravda traži na ulici, dokaz je da su Bosni i Hercegovini potrebne duboke promjene, jer su njene institucije izgubile legitimitet.

Muriz Memić i Davor Dragičević su simboli borbe protiv politički kontaminiranog pravosuđa. Njihova borba je i naša borba, jer u ovakvom sistemu niko od nas nije siguran.

Imajući u vidu značaj i povod održavanja protesta najavljenih za 11. septembar,

Platforma za progres snažno podržava i poziva ljude da se pridruže u borbi za „Pravdu za Dženana i Davida“! U borbi za pravdu ne treba biti političkih oponenata. Na ulici moraju biti svi jednaki, jer nezavisno pravosuđe i funkcionalna država je interes svih građana i građanki Bosne i Hercegovine.

 

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo