Ekonomija     | 24.08.2021. 10:46 |

Ministarstvo finansija BiH još nije zaprimilo poziv za sjednicu Fiskalnog vijeća

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 24. augusta (FENA) - Ministarstvo finansija i trezora Bosne i Hercegovine još uvijek nije zaprimilo poziv za sjednicu Fiskalnog vijeća BiH na kojoj bi se razmatrala raspodjela sredstava koje je BiH doznačio Međunarodni monetarni fond (MMF).

Potvrđeno je to za Fenu iz ovog ministarstva, a Fiskalnim vijećem predsjedava Zoran Tegeltija (Savez nezavisnih socijaldemokrata - SNSD), dok je ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda (Hrvatska demokratska zajednica - HDZ) jedan od šest članova Fiskalnog vijeća BiH.

Ministarstvo finansija Republike Srpske, koje također učestvuje u radu Fiskalnog vijeća, ranije je saopćilo da bi odluku o raspodjeli sredstava, koja nisu kreditna, nego se odnose na korištenje rezervi svih država članica MMF-a, trebalo donijeti upravo Fiskalno vijeće BiH.

Fiskalno vijeće osim Tegeltije i Bevnade čine premijer Federacije BiH Fadil Novalić (Stranka demokratske akcije - SDA), predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković (SNSD) te ministrica finansija Federacije BiH Jelka Miličević (HDZ) i ministrica finansija Republike Srpske Zora Vidović (SNSD).

MMF je u ponedjeljak je u večernjim satima doznačio sredstva na račun Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH), a po osnovu alokacije specijalnih prava vučenja (SDR) u iznosu od 254.182.273 SDR kao odgovor na krizu uzrokovanu pandemijom koronavirusa (Covid-19).

U skladu sa važećim zakonskim i podzakonskim aktima, CBBiH će, kao fiskalni agent Bosne i Hercegovine, za doznačena sredstva, odobriti protuvrijednost u iznosu od 602.540.349 KM na depozitni račun po MMF transakcijama - glavni račun Ministarstva finansija i trezora BiH.

Centralna banka Bosne i Hercegovine će vršiti raspodjelu sredstava na bazi odgovarajuće instrukcije Ministarstva finansija i trezora BiH, kao vlasnika računa, rečeno je iz te institucije.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!