Svijet     | 24.08.2021. 10:55 |

Izraelski ratni avioni bombardovali Hamasova postrojenja u Gazi

FENA Internet

TEL AVIV, 24. augusta (FENA) - Izraelski  ratni avioni bombardovali su Hamasova vojna postrojenja u Pojasu Gaze, u odgovoru na puštanje zapaljivih balona iz palestinske enklave koji su izazvali požare niskog rastinja u južnom Izraelu, saopćila je u utorak izraelska vojska.

Nije bilo nikakvih trenutnih izvještaja o žrtvama u zračnim udarima u kojima su napadnuti, kako navodi izraelska vojska, postrojenje za proizvodnju oružja i poligon za lansiranje raketa koji pripadaju Hamasu, naoružanoj palestinskoj grupi koja vlada Gazom.

Otkako je primirje uz egipatsko posredovanje okončalo 11-dnevne sukobe između Izraela i Hamasa u maju, iz Gaze sporadično su puštani baloni sa zapaljivim materijama prema Izraelu, izazivajući izraelske napade na vojna postrojenja Hamasa.

Palestinci tvrde da ispuštanje balona ima za cilj izvršiti pritisak na Izrael da ublaži restrikcije Gazi  i da dopusti da humanitarna pomoć dođe na palestinsku teritoriju. Baloni pušteni u ponedjeljak izazvali su požare na izraelskim poljima duž granice s Gazom, saopćila je Izraelska služba za požare i spašavanje.

Prekogranično nasilje je poraslo uprkos izraelskoj objavi iz prošle sedmice o nastavku katarske pomoći za Gazu, u odluci koja se smatra podrškom krhkom primirju.

Više od 250 Palestinaca i 13 Izraelaca ubijeno je u majskom sukobu, tokom koga su Palestinci iz Gaze ispaljivali rakete prema izraelskim gradovima a Izrael je izvodio zračne udare po priobalnoj enklavi.

Izrael drži Pojas Gaze pod blokadom, strogo ograničavajući pokrete u i iz teritorije koja je dom za dva miliona Palestinaca. Egipat je također zadržao restrikcije enklavi. Obje zemlje pozivaju se na prijetnju od Hamasa kao razlog za uvođenje restrikcija.

Na Zapadnoj obali pod izraelskom okupacijom, palestinsko ministarstvo zdravstva javilo je da je 15-godišnjak ubijen tokom noći u sukobu s izraelskim vojnicima.

Izraelska vojska javila je da se njeni pripadnici našli pod vatrom tokom operacije hapšenja u blizini grada Nablusa.

Vojnik je otvorio vatru na osumnjičenog koji je gađao velikim predmetom izraelsku patrolu s krova kuće, dok je palestinsko ministarstvo zdravstva saopćilo da je 15-godišnji Palestinac ubijen u konfrontaciji, prenosi Reuters.

 

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom