Kultura     | 24.08.2021. 11:40 |

Čampara uputio u proceduru zakon o kinematografiji FBiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 24. augusta (FENA) - Dopredsjedavajući Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Aljoša Čampara u parlamentarnu proceduru uputio je Nacrt zakona o kinematografiji i audiovizuelnom stvaralaštvu Federacije BiH.

Kako se navodu u obrazloženju, zakon je upućen nakon nedavnog apela Udruženja filmskih radnika u FBiH i Udruženja rediteljica i reditelja u BiH da se Nacrt zakona što prije dostavi parlamentarcima na usvajanje.

- Filmski radnici u Federaciji Bosne i Hercegovine sredinom augusta ove godine upozorili su da Federalno ministarstvo kulture i sporta i premijer FBiH već duži niz godina odbijaju pokrenuti proceduru usvajanja zakona o kinematografiji i audiovizuelnom stvaralaštvu u FBiH, a što se direktno negativno održava na stanje u bosanskohercegovačkoj kinematografiji - kazao je Čampara.

Usvajanjem tog zakona, navodi se, u potpunosti će se osigurati izvršavanje preuzetih međunarodnih obaveza na području cijele Federacije te će biti ispunjeni zahtjevi filmskih radnika koji već duže vrijeme pozivaju vlast u FBiH na usvajanje zakona.

- U svrhu sistemskog poticanja kinematografije i audiovizuelnog stvaralaštva u FBiH ovim zakonom stvorit će se savremeni pravni okvir u skladu s pravnom stečevinom EU kroz koji će se osnovati moderno krovno tijelo tj. Federalni audiovizuelni centar, koje će voditi brigu o javnom interesu u ovom domenu i koji će biti u potpunosti depolitiziran - istakao je.

Dodao je da predloženi zakon uvodi princip da pored sredstava namijenjenih poticaju kinematografije iz budžeta Federacije BiH, svi poslovni korisnici koji imaju korist od širenja audiovizualnih proizvoda posredno učestvuju u finansiranju kreacije domaćeg sadržaja plaćanjem naknade u skladu sa svojim ukupnim prometom.

- Najuspješniji bosanskohercegovački filmovi prodaju se na 20 do 40 različitih svjetskih tržišta i mogu na domaćem i stranom kino i TV tržištu povratiti iznos koji je u njih uložen od strane države. Trenutno u Bosni i Hercegovini ne postoji drugi kulturni proizvod koji ima takav potencijal -  naveo je Čampara u obrazloženju.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!