Kultura     | 24.08.2021. 15:11 |

Topić: MFF gaji tradiciju proizvodnje filmova i edukacije mladih (VIDEO)

FENA Filip Kožul

ŠIROKI BRIJEG, 24. kolovoza (FENA) – Projekcijom dokumentarnog filma "Lovci na tartufe" Michaela Dwecka i Gregoryja Kershawa u srijedu, 25. kolovoza, u 21 sat bit će otvoreno 22. izdanje Mediteran Film Festivala u Širokom Brijegu.

Povodom otvaranja 22. Mediteran Film Festivala direktor Festivala Tomislav Topić kazao je kako će na festivalu biti prikazano 45 filmova i da je selekcija između velikog broja kvalitetnih filmova bila jako zahtjevna.

- Prošle godine festival je išao online i nije bilo javnog okupljanja i druženja. Ove godine festival održavamo po starom, ali će biti dostupan i online. Ove godine je broj posjetitelja manji zbog epidemioloških mjera i otežanih dolazaka redatelja iz drugih zemalja. Nadam se da će publika i gosti uživati u festivalskoj atmosferi – kazao je Topić i dodao da će se prema apelima iz zdravstvenih ustanova MFF odvijati po epidemiološkim mjerama uz povećan oprez.

Na ceremoniji zatvaranja bit će prikazan i film iz MFF radionice, koji su posljednjih tjedana pod vodstvom Lucy Eagleson u Širokom Brijegu snimili mladi polaznici filmskih radionica zajedno s kolegama, filmašima iz Amerike.

- Ova radionica je mlade usmjerila na pravi način u ovom poslu, pa je razlog tomu zašto su na festivalu u Dubrovniku i Karlovcu pokupili sve nagrade, a MFF gaji tradiciju proizvodnje filmova i edukacija mladih-dodao je Topić.

Voditeljica MFF filmske radionice Lucy Eagleson kazala je da se raduje početku 22. Mediteran Film Festivala.

- Mi radimo dokumentarne i igrane filmove. Igrani film koji smo radili sada je obiteljska komedija iz ovog kraja. Djeci je se teško povezati s drugima u vremenima pandemije, pa smo to označili kao temu. Za dokumentarni smo uzeli jednog frizera iz Gruda koji je imao svoj show u Mostaru. Studenti i polaznici na ovom festivalu rade i uče raditi na filmu praktične zadatke i djeca se druže u dobroj atmosferi - objasnila je Eagleson.

Filmski producent Robert Bubalo istaknuo je kako je pandemija "pokosila" filmsku industriju.

- Sve regionalne institucije koje financiraju film umanjile su iznose. Međutim, manjak proračuna uveličan je trudom i radom na ovom programu. Mi uvijek kažemo da je bolje imati manje filmova, a da je kvaliteta veća. To su sve probrani filmovi kojih se ne bi postidio ni jedan veći i bolji festival - kazao je Robert Bubalo.

U konkurenciji Mediteran Film Festivala bit će prikazano 20 dokumentarnih filmova. Među 200 prijavljenih filmova selektor Festivala Zdravko Mustać izabrao je po deset filmova u kategoriji kratkometražnog – do 30 minuta, odnosno deset filmova u kategoriji dugometražnog – iznad 30 minuta.

O najboljima na MFF-u odlučuje međunarodni žiri u dvije kategorije, a tradicionalno treću nagradu svojim glasovima dodjeljuje publika.

Pored filmova u konkurenciji, prvog dana u kinu Borak, u suradnji s Filmskim centrom Sarajevo, pravnim nasljednikom arhive bosanskohercegovačke kinematografije, bit će prikazano sedam filmova. Riječ je o remek djelima bh. kinematografije koja su u vremenu u kojima su nastala bila miljenici i publike i žirija na festivalima diljem svijeta.

Na otvorenom kinu u četvrtak 26. kolovoza, posjetitelji 22. MFF-a gledat će i igrani film Branka Schmidta o pobunjenim hrvatskim braniteljima ''A bili smo vam dobri''.

Schmidtova drama nastala je po priči Josipa Mlakića, inspirirana događajima pred Ministarstvom branitelja u Savskoj ulici u Zagrebu, kada su takozvani "šatoraši –" baš kao u filmu – na vrhuncu obračuna s tadašnjom Vladom na ulice iznijeli plinske boce.

Istu večer na programu je i prvi dokumentarni film o legendarnim "Indexima", redatelja Zorana Kubure i Bojana Hadžiabdića. Nagrađivani dokumentarac donosi priču o rokerima u odijelu koji su, u svoja četiri desetljeća postojanja, lutali od avangarde do festivalskih šlagera i natrag, ostajući jedan od najautentičnijih fenomena jugoslavenske glazbene scene i zaštitni znak svog grada.

Hrabar i društveno angažirani dokumentarac "Kolektiv" bit će prikazan u petak, 27. kolovoza, u partnerstvu s mrežom HBO Adria. Priča je to redatelja Alexandera Nanaua o razotkrivanju korupcije unutar zdravstvenog sustava u Rumunjskoj, predstavlja kritiku i sliku ne baš sjajnog društva i državnog sustava uopće.

Treći festivalski dan obilježit će i projekcija kratkog dokumentarca iz programa Domaćih autora . Film "Zatvoreno", redatelja Tomislava Bubala i Zdenka Jurilja, donosi slike Hercegovine i vremena kada je koronavirus ovu regiju, kao i ostale dijelove svijeta, zatvorio.

Ovogodišnji Mediteran Film Festival, nakon svečane dodjele nagrada, zatvorit će ne jedna nego 33 priče o ljubavi.

Naime, dokumentarni kolaž "Ljubav oko svijeta" autorskog para Anđele i Davora Rostuhar, film je kojim će u subotu, 28. kolovoza, biti zatvoren Festival.

Film predstavlja uzbudljiv kolaž subjektivnih iskaza ljudi koji dolaze iz različitih geografskih, ekonomskih i političkih konteksta i prati sve faze njihovih odnosa – od trenutka kad su se upoznali ili imali prvi spoj, preko odluke da se vjenčaju ili zajedno usele te njihovih kasnijih borbi i izazova pa sve do sadašnjeg trenutka.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/6363

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1_e0fAZU2RID4JKcRj_Z2M-FDhdwQHSoR?usp=sharing

(FENA) R. G.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta