Bosna i Hercegovina     | 24.08.2021. 14:54 |

BPK - Pogoršava se epidemiološka situacija, apel građanima da se vakcinišu

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 24.avgusta (FENA) - Na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) došlo je do pogoršanja epidemiološke situacije. Trenutno je pet osoba zaraženo infekcijom Covid-19, dok je 16 osoba pod zdravstvenim nadzorom.

Direktorica Zavoda za javno zdravstvo BPK dr. Medina Bičo precizirala je da su u protekloj sedmici  ukupno testirane 92 osobe, od kojih su četiri pozitivne na koronavirus te da niko od njih nije vakcinisan.

„Trenutno incidenca iznosi 17 što je značajan porast u odnosu na prošlu sedmicu. Sve zaražene osobe dolaze iz različitih klastera, liječe se u kućnim uslovima i na sreću još uvijek nemamo onih koje bi trebale da se hospitaliziraju. Ipak, imamo razloga za zabrinutost obzirom da nismo dostigli zadovoljavajuću stopu vakcinisanosti odnosno nemamo kolektivni imunitet“ - istakla je dr. Bičo.

Dodaje da se dinamikom vakcinacije na području BPK-a ne može biti zadovoljno, navodeći da je, prema informacijama sa terena, medicinsko osoblje znalo obaviti i po 100 poziva od kojih bi jedva deset osoba pristalo da se vakciniše vakcinom AstraZeneca. Po njenim riječima, nisu vakcinisani svi prijavljeni, upravo zbog odbijanja odnosno biranja vakcine.

„Tri sedmice imamo na raspolaganju AstraZeneca vakcinu koja još nije iskorištena, imali smo i Dan otvorenih vrata u svim porodičnim ambulantama i u Zavodu, kontaktirali smo tržne centre i druge radne kolektive i imali smo slab odziv za ovu vakcinu. Jutros smo dobili nove količine, 500 doza Sinofarma za prvu dozu i 180 za drugu dozu i veća je zainteresiranost. Jako je bitno da se vakcinišemo na vrijeme obzirom na porast broj azaraženih, jer vakcine sprječavaju teži oblik bolesti i smrtnost“ - naglasila je direktorica Zavoda za javno zdravstvo BPK.

Dosad je prvom dozom na području tog kantona vakcinisano 4.217 osoba, dok je drugu dozu primilo 2.273 što iznosi oko 19 posto od ukupnog broja stanovnika, ne računajući osobe koje su se vakcinisale van BPK-a. Iz Zavoda su još jednom pozvali sve osobe starije od 18 godina da se što prije jave u svoju porodičnu ambulantu kako bi se vakcinisali. Trenutno je na raspolaganju Sinofarm i AstraZeneca. Za narednu sedmicu najavljena je isporuka još 800 doza Sinofarma te 45 doza Pfizera za revakcinaciju i jedan broj za prvu dozu.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo