Svijet     | 24.08.2021. 15:13 |

Scheele: Njemačkoj je potrebno 400.000 imigranata godišnje

FENA Internet

BERLIN, 24. augusta (FENA) – Čelnik njemačke nacionalne agencije za rad izjavio je da je njegovoj zemlji potrebno znatno više imigranata kako bi popunili jaz u radnoj snazi dok stanovništvo stari.

Čelnik Savezne agencije za rad Detlef Scheele izjavio je u današnjem izdanju dnevnih novina Sueddeutsche Zeitung kako očekuje da će broj radno sposobnih u najvećoj evropskoj ekonomiji opasti za gotovo 150.000 u ovoj godini.

- U narednim danima situacija će biti mnogo dramatičnija - navode novine njegove riječi.

Scheele  je kazao da će imigranti biti od ključnog značaja  i da „tu nije riječ o azilu nego o ciljanoj imigraciji radi popunjavanja jazova na tržištu rada“.

- Potrebno nam je 400.000 imigranata godišnje. Od medicinske njege do klimatskih tehničara, od logističara do akademika, bit će manjka kvalificiranih radnika u svim sektorima - izjavio je Scheele.

Njemačka ima 83 miliona stanovnika. Prošle je godine broj stranih državljana koji žive u zemlji porastao  za oko 204.000 ,  za 1,8 posto više nego prethodne godine i u vrijeme najniže stope prirodnog priraštaja u deceniji.

Scheeleovi komentari dolaze u manje od mjesec dana uoči njemačkih narednih nacionalnih izbora.

Upitan o političkom otporu novoj imigraciji, posebno otkako je veliki broj izbjeglica i ostalih migranata počeo pristizati u 2015. godini, on je kazao:

-  Možete jednostavno ustati i reći ne želimo strance, ali to ne funkcionira.

Ekstremno desničarska stranka Alternativa za Njemačku, najveća opoziciona stranka u odlazećem parlamentu, kritikovala je Scheelov „nepojmljivi zahtijev“. Poslanik Rene Springer optužio ga je da „čini od sebe glasilo kompanija koje dodatno žele umanjiti plate uz pomoć imigracije“, prenosi AP.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo