Svijet     | 24.08.2021. 15:31 |

Grčka uvodi nova ograničenja za nevakcinisane osobe

FENA Internet

ATINA, 24. augusta (FENA) - Grčka vlada planira uvesti nove zahtjeve za testiranja i ograničenja osobama koje nisu vakcinisane protiv koronavirusa, objavio je u utorak ministar zdravstva. 

Od 13. septembra do 31. marta svi zaposlenici u privatnom i javnom sektoru bez potvrde o vakcinaciji ili oporavku od COVID-19 u posljednjih šest mjeseci morat će se podvrgnuti brzom testu svake sedmice, rekao je ministar zdravstva Vassilis Kililias, javlja AP.

Dva testa sedmično bit će potrebna ljudima koji rade u akademskim krugovima, turizmu, restoranima, kafićima, barovima i zabavnim programima, kao i učenicima i studentima, naveo je.

Naglašavajući da je više od 90 posto pacijenata s COVID-19  na odjelima intenzivne njege nevakcinisano, Kililias je rekao da će prostori za zabavu i kompanije koje poslužuju hranu i piće primati samo goste koji su vakcinisani ili su nedavno prebolovali koronavirus, a provjere će se vršiti na ulazima putem aplikacije koja skenira zdravstvene certifikate.

Nevakcinisani će moći ulaziti u kina, pozorišta, muzeje, arheološka nalazišta i teretane samo uz dokaz negativnog brzog testa provedenog do 48 sati prije.

Maske će biti obvezne za sve u zatvorenim javnim mjestima i na otvorenim mjestima na kojima je veći broj ljudi.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta