Svijet     | 24.08.2021. 19:57 |

Putin: Nemamo namjeru miješati se u unutarnja pitanja Afganistana

FENA Internet

MOSKVA, 24. augusta (FENA) - Ruski predsjednik Vladimir Putin kritikovao je Sjedinjene Države i njihove saveznike zbog povlačenja iz Afganistana i haosa u kojem se trenutno nalazi zemlja a koji povećava potencijalne sigurnosne prijetnje za Rusiju i njene saveznike u srednjoj Aziji.

Obraćajući se u utorak na kongresu vladajuće stranke Kremlja, Jedinstvena Rusija, Putin je rekao da bi militanti mogli iskoristiti nemire za destabilizaciju bivših sovjetskih srednjoazijskih država koje graniče s Afganistanom, javlja AP.

- Postoji opasnost da će teroristi i različite grupe koje su našle utočište u Afganistanu iskoristiti haos koji su ostavile naše zapadne kolege i pokušati proširiti te nemire na susjedne zemlje - rekao je Putin i naglasio da to može predstavljati izravnu prijetnju Rusiji i njenim saveznicima.

U isto vrijeme, Putin je poručio da je Moskva naučila lekcije iz desetogodišnjeg sovjetskog rata u Afganistanu i da će se kloniti previranja u Afganistanu.

- Naučili smo potrebne lekcije - rekao je Putin, i ponovio da Rusija nema namjeru miješati se u unutrašnja pitanja Afganistana i, čak štaviše, dopustiti da ruske vojne snage budu uvučene u sukob.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'