Stranačke aktivnosti     | 24.08.2021. 20:18 |

Saopćenje za javnost SDPBiH

FENA Saopćenje

Dom naroda PFBiH hitno treba otkloniti nepravdu prema borcima u zakonu o PIO

U okviru programa Podrške političkom pluralizmu i procesima dobrog upravljanja i vlasti u BiH podržanog od strane Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), a implementiranog od strane Nacionalnog demokratskog instituta, realizuje niz "aktuelnih časova s parlamentarcima i parlamentarkama" gdje građani imaju priliku postavljati pitanja izabranim dužnosnicima.

Na "Aktuelnom času" u Općini Ilijaš su bili prisutni Irfan Čengić zastupnik u Parlamentu FBiH i Edita Velić zastupnica u Skupštini BPK.

Čengić se u svom odgovoru dotakao izmjena i dopuna zakona o Penzijskom i invalidskom osiguranju u dijelu boračkog staža kojimse koficijent sa 0,5 boda vraća na 1 bod za svaku godinu provedenu u odbrani, kao i dobna granica za odlazak u penziju smanjuje sa 62 na 58 godina.

"Ova nepravda se nije pojavila sama od sebe, 2018. godine novim zakonom o PIO Vlada FBiH i stranke koje su joj dale podršku u Parlamentu su uvele ovu nepravdu, iste godine je odbijen amandman SDP na zakon da se ova nepravda ne nađe u zakonu. Nakon toga je kolegica Azra Hadžić predložila izmjene zakona, ali je većina razvlačila parlamentarnom procrdurom. Sve moje zastupničke inicijative, pitanja i diskusije su bile ignorisane od strane Vlade. Nakon svega kolega iz SDA Zijat Mušić je predložio izmjene zakona, Vlada FBiH je dala negativno mišljenje i na njegov zakon, ali Mušić nije odustao od glasanja i dobio je jednoglasnu podršku svih kolega u Predstavničkom domu", podsjeća Čengić u svom odgovoru i smatra da je ovo oedan od primjera kako ova Vlada nije proizvod volje građana odnosno Parlamenta.

Zastupnici su odgovarali i na pitanje u vezi izgradnje tunela Hranjen za Goražde.

"Radovi su krenuli u maju 2019. godine i zaista se moglo vidjeti da se nešto dešava, prilikom moje posjete radovima izgledalo je kao kvalitetan projekat, međutim krajem maja ove godine je premijer Novalić je nahvalio projekat, a nakon nepunih mjesec dana smo vidjeli da se radovi obustavljaju" ističe zastupnica Velić.

Čengić smatra da ovo nije jedini propali kapitalni projekat, te je naglasio važnost projekta Termoblok 7 i južne interkonekcije koji su također pred propasti, a koji će BiH odvesti u potpunu zavisnost u oblasti energetike.

Zastupnica Velić je naglasila da je cilj mladih parlamentaraca i parlamentarki da obiđu što veći broj lokalnih zajednica, univerziteta, srednjih škola i slično, te na taj način približiti rad zastupnima građana i odgovarati na pitanja građana.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana