Kultura     | 25.08.2021. 10:28 |

Dodijeljene nagrade za najbolje filmove 3. Avantura film festivala u Bihaću

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 25. augusta (FENA) - U Bihaću je sinoć na 3. Avantura film festivalu upriličena svečana dodjela nagrada za najbolje filmove iz pet kategorija.

Grand Prix "Unska sirena" - glavnu nagradu festivala za najbolje filmsko ostvarenje u svim kategorijama dobio je film "Plavi cvijet" Zrinka Ogreste.

- Film je donio jednu snažnu porodičnu dramu savremenog doba, osjećanja i razmimoilaženja tri generacije jedne porodice, u kojoj su svi, "selimovićevski" rečeno - na gubitku – navodi se u saopćenju Festivala.

Žiri sačinjen od mladih, perspektivnih glumaca odabrao je najbolje self made, kratke i turističke filmove, a činili su ga Irma Zukić, Mirko Ilibašić i Jelena Stojaković.

U katogoriji self made filma nagradu je dobio film ''Starine'' rediteljice iz Egipta, Reham Eman.

- Iako realizovan u skomnim produkcijskim uslovima, autorica filmskim jezikom se bavi temom starina u zemlji bogatog kulturno-istorijskog nasljeđa i ograničenih sloboda – saopćeno je.

U kategoriji turistički film nagradu je dobio film ''Oaza u kamenu'' Perice Biško (BiH).

Žiri je izabrao ovaj film zbog predivne interpretacije, bogatog sadržaja i bajkovite prirode Ljubuškog. 

U kategoriji najbolji kratki igrani ili dokumentarni film nagradu je dobio film ''Guska i jarac'' Sare Ludoški Hodak (Hrvatska).

Film je proglašen za najbolji, jer prikazuje realne sudbine dvoje mladih ljudi u današnjem vremenu, a istovremeno ostavlja mogućnost razrađivanja teme i snimanja dugometražnog filma.

Specijalno priznanje direkcije Bihać Avantura Film Festivala “Avant&Una” otišlo je u ruke dugometražnog igranog/interaktivnog filma “Odluka” Branke Malešević.

Direkcija festivala ovo specijalno priznanje daje autorici za inovativno istraživanje o novim mogućnostima filmske umjetnosti u kojem naracija ostaje temelj, ali se primjenjuju novi tehnološki postupci.

Nagrade u kategorijama najbolji dugometražni dokumentarni film, najbolji dugometražni igrani film i Grand Prix “Unska sirena” dodjelio je žiri u sastavu Dževdet Tuzlić, Klara Mucci i Jasmin Duraković.

Nagradu za najbolji dugometražni dokumentarni film dobio je film: ''Skok Anđela'', Francoisa Lunela (Francuska-BiH).

Nagrada za najbolji dugometražni igrani film pripala je filmu: ''Tako da ne ostane živa'', Faruka Lončarevića (BiH). Film je baziran na istinitom događaju. Dugim kadrovima i štedljivim dijalogom progovara o surovoj svakodnevici mlade generacije.

Nakon dodjele nagrada, na Open Air Preminger stage-u upriličena je projekcija spektakularne historijske melodrame  "Nečista krv – greh predaka" u režiji Milutina Petrovića.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'