Bosna i Hercegovina     | 25.08.2021. 10:18 |

U KS 102 novozaraženih koronavirusom, 41 oporavljeno

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 25. augusta (FENA) - Prema biltenu Zavoda za javno zdravstvo KS, u protekla 24 sata, u Kantonu Sarajevo su potvrđena 102 nova slučaja zaraze koronavirusom, nakon laboratorijskog testiranja 777 uzoraka.

U istom periodu, od Covid-19 infekcije oporavio se 41 sugrađanin. Desila su se i dva smrtna slučaja.

Trenutno je na bolničkom liječenju 61 pacijent, od kojih njih 40 ima akutnu infekciju, dok su ostali post covid ili se nalaze na opservaciji/trijaži.

Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu liječe se 33 pacijenta, a na liječenju u Općoj bolnici "Prim.dr. Abdulah Nakaš" ih je 28.

Nema pacijenata na respiratoru, dok ih petoro koristi kiseoničku potporu disanju iznad 15 litara u minuti.

Kanton Sarajevo danas bilježi 370 aktivnih slučajeva Covid-19 infekcije. U samoizolaciji se trenutno nalazi 1.267 osoba.

Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirano je ukupno 53.739 osoba zaraženih koronavirusom i 52.072 izliječenih.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih je 54, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 90.

- S obzirom na pojavu delta soja i njegove visoke zaraznosti, a u svrhu zadržavanja pozitivnih trendova, apeliramo na stanovništvo Kantona Sarajevo da poštuje mjere lične zaštite – održavanje fizičke distance 1,5 do 2 metra, pravilno nošenje maske u zatvorenim i na otvorenim prostorima, ukoliko se ne može održati fizička distanca, kao i higijenu ruku. Posebno naglašavamo izbjegavanje dužeg zadržavanja u zatvorenim prostorijama gdje je mogući bliski kontakt kroz duži vremenski period i izbjegavanje gužvi i navedenih prostora. Sve osobe sa akutnim respiratornim smetnjama, povišenom temperaturom, bolovima u mišićima i opštom slabošću neka ostanu kući i kontaktiraju nadležne zdravstvene službe - ponavljaju ključne mjere i preporuke iz Zavoda za javno zdravstvo KS.

U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledano je 156 pacijenata, od kojih su dva transportovana u Opću bolnicu i na KCUS.

Na drive-in punktu na Vrbanji i u Covid-ambulantama uzeta su ukupno 484 PCR brisa.

Covid-pozivni centar zabilježio je 122 poziva, a obavljeno je i 130 razgovora sa pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama.

U toku proteklog dana, ukupno su aplicirane 3.323 doze vakcina, i to na Zetri 2.466, te 857 na novootvorenim vakcinalnim punktovima u domovima zdravlja Vogošća, Ilijaš, Hadžići i Trnovo.

I danas se na Zetri nastavljaju "Dani otvorenih vrata", u okviru kojih je omogućen pristup vakcinaciji svim građanima Kantona Sarajevo iznad 18 godina, bez prethodnih najava.

Također je i na novootvorenim vakcinalnim punktovima u ove četiri općine omogućeno vakcinisanje stanovnicima ovih lokalnih zajednica, iznad 18 godina, bez prethodne najave.

- Bitno je napomenuti da građani moraju doći na revakcinaciju na onaj punkt na kojem su primili prvu dozu - naglašavaju iz Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo.

Iz ovog resornog ministarstva i dalje upućuju poziv i apeluju na građane da se vakcinišu, jer samo tako čuvaju sebe, ali i sve druge oko sebe.

Zajedno sa zdravstvenim ustanovama Ministarstvo zdravstva KS zahvaljuje građanima na saradnji i mole ih da nastave sa poštivanjem svih propisanih higijensko-epidemioloških mjera, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana