Kultura     | 25.08.2021. 12:32 |

Noć kada je gorio simbol Sarajeva: Prije 29 godina zapaljena Vijećnica (VIDEO)

FENA Alma Zukanović

SARAJEVO, 25. augusta (FENA) - Jedan od najljepših i najreprezentativnijih objekata iz austrougarskog perioda u Bosni i Hercegovini, sarajevska Vijećnica, zapaljena je agresorskim granatiranjem na današnji dan prije 29 godina.

Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine (NUB BiH) danas je svečanim programom obilježila tu godišnjicu, a prisustvovali su mu svjedoci tog zločina, vatrogasci koji su gasili požar, uposlenici biblioteke koji su spašavali građu te brojni građani i druge zvanice.

Direktor NUB-a BiH Ismet Ovčina kazao je da su na današnji dan prije 29 godina, u noći s 25. na 26. august 1992. godine granate vojske RS-a ispaljene s okolnih brda izazvale požar u kojem je izgorjela sarajevska Vijećnica.

- Namjera je bila očita, a to je da se uništi kulturno naslijeđe jedne države, naroda i građana koji u njoj žive - istakao je.

Ovčina je podsjetio da je uništeno oko dva miliona bibliotečkih jedinica, knjiga, časopisa kao i rukopisi neprocjenjive vrijednosti, koji svjedoče historiju Bosne i Hercegovine. U to vrijeme je, dodao je, NUB BiH bila jedna od najprepoznatljivijih institucija te vrste u bivšoj Jugoslaviji.

- Građani i uposlenici pokušali su spasiti knjige. Jedan dio je sačuvan i posebno smo ponosni na to, a i Komisija za nacionalne spomenike BiH tu građu prošle godine je proglasila nacionalnim spomenikom. Te specijalne zbirke govore o državno-pravnom kontinuitetu, kulturnom identitetu, razvoju i dignitetu - istakao je Ovčina.

Podsjetio je da je na jednoj od prethodnih sjednica Gradsko vijeće Grada Sarajeva prihvatilo inicijativu da se jedna trećina prostora Vijećnice vrati NUB-u BiH. Očekuje punu podršku gradonačelnice Benjamine Karić ističući da tri i po mjeseca očekuje poziv kako bi razgovarali o tom projektu.

Predsjedavajući Gradskog vijeća Grada Sarajeva Jasmin Ademović, koji je pokrenuo inicijativu da se dio prostora Vijećnice vrati NUB-u BiH, očekuje da će sve biti realizirano do 30. godišnjice zločinačkog granatiranja i paljenja te da će Gradska uprava i gradonačelnica učiniti sve da tu inicijativu stave u prvi plan.

- Nadam se da će se žamor novih generacija, studenata i istraživača željnih spoznaje čuti na stepenicama i pred ulazom u Vijećnicu, jer jedino tako, trajno i valjano možemo očuvati sjećanje na opsadu Sarajeva i svaki zločin koji je nad nama počinjen u ratu  - kazao je Ademović.

Potpredsjednica Akademije nauka i umjetnosti BiH Lidija Lincender-Cvijetić istakla je da je današnja svečanost obilježavanja godišnjice stradanja od velikog značaja za NUB BiH, kao i za sav intelektualni kadar bh. zajednice.

- ANUBiH, kao i druge institucije nauke, obrazovanja i kulture spadaju u temelj društva na kojima počiva identitet zajednice i svakog člana. Biblioteka, kao institucija je važan segment društva i to je temelj na kojem se gradi daljnja budućnost - zaključila je.

U okviru obilježavanja godišnjice danas je u Vijećnici otvorena izložba i čitaonica "Čitam knjige u biblioteci - Vijećnici" autora Ibrahima Spahića.

Pogledajte https://fena.ba/video/6368

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1EKuqAUcnuppJarbf6-2Cn4rC-lhnncWQ?usp=sharing

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta