Svijet     | 25.08.2021. 12:54 |

Maroko odbacuje navode Alžira za prekid diplomatskih odnosa

FENA Internet

ALŽIR,  25. augusta (FENA) – Alžir je zvanično prekinuo diplomatske odnose s Marokom, navodi se u saopćenju ministra vanjskih poslova Ramtanea Lamamrae, nakon njihovog dugačkog sporenja oko regije zapadne Sahare.

Marokansko ministarstvo vanjskih poslova navodi u saopćenju na Twitteru da žali zbog „potpuno neopravdane ali očekivane odluke - u  svijetlu eskalacije uočene u posljednjim sedmicama“.

- Mi (Maroko) kategorički odbacujemo lažna, čak i apsurdna, opravdanja za takvu odluku – nastavlja se u saopćenju i dodaje da će kraljevstvo nastaviti da bude „lojalan partner alžirskom narodu“, prenosi dpa.

Maroko tvrdi da polaže pravo na velike površine zapadne Sahare, dok Alžir podržava pokret Polisario, koji se bori za nezavisnost teritorije.

Maroko kontrolira velike dijelove te teritorije, ali to nije priznala međunarodna zajednica.

Bivši američki predsjednik Donald Trump obećao je odobriti marokanski suverenitet nad zapadnom Saharom u zamjenu za poboljšanje odnosa Maroka sa  Izraelom. To je, međutim, izazvalo strahovanja u Alžiru da bi Izrael mogao pružiti vojnu podršku Rabatu, što bi moglo imati destabilizirajući efekat.

Spor je također izazvao napetosti s evropskim zemljama koje odbacuju marokanske pretenzije. Nakon što je u španskoj bolnici u ovoj godini liječen čelnik pokreta Polisario, Maroko je popustio granični režim sa španskom enklavom Ceuta, što je navelo hiljade migranata da pređu granicu.

Maroko je povukao ambasadora iz Berlina u maju, najvjerovatnije zbog sukoba u zapadnoj Sahari.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'