Bosna i Hercegovina     | 25.08.2021. 13:23 |

Đaci u BPK Goražde od 1. septembra u školskim klupama

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 25. augusta (FENA) - Nova školska godina na području Bosanskopodrinjskog kantona Goražde počinje 1. septembra. U skladu s odlukom kantonalne Vlade i kriznog štaba, održavat će se po modelu A, odnosno u učionicama.

Ministrica za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Goražde Biljana Begović pojašnjava da će se nastava održavati u školskim klupama uz poštivanje svih mjera i naredbi izdatih od kriznih štabova. Novina je da za vrijeme nastave učenici i nastavnici neće morati nositi maske, koje su i dalje obavezne prilikom kretanja van učionica.

- Po našim procjenama, i u skladu sa zaključcima kriznog štaba i Vlade, nastava će se odvijati po A modelu, što znači da će učenici ići redovno u školu, čas će trajati 45 minuta, dok je stabilna epidemiološka situacija koju ćemo pratiti i u narednom periodu i u skladu s tim i prilagođavati nastavu. Svakako nam je cilj da učenike što više zadržimo u školskim klupama, sa željom da nam učenici, nastavnici i roditelji budu dobrog zdravstvenog stanja i da ovu školsku godinu što više provedemo u školi - istakla je ona.

Resorna ministrica ističe da su u ministarstvu spremni i na druge modele ukoliko dođe do pogoršanja epidemiološke situacije. Dodaje da u ovoj školskoj godini neće biti ni problema s prijevozom učenika, koji je već riješen.

- Vrlo je kratko vrijeme od kako sam ja preuzela ovo ministarstvo i posebno mi je zadovoljstvo istaći da smo u relativno kratkom vremenskom periodu i prije početka školske godine uspjeli riješiti školski prijevoz kao jedan od velikih problema, tako da će svi učenici osnovnih i srednjih škola imati obezbijeđen prijevoz na svim relacijama odakle nam djeca dolaze - dodala je Begović.

Naglasila je da su ove godine besplatni udžbenici obezbijeđeni za učenike šestih razreda, a u skladu sa spiskovima odnosno potrebama koje su iskazale škole. Napominje da je i dalje dostupna opcija posuđivanja udžbenika iz školskih biblioteka, uz obavezu učenika da ih vrate.

U novu školsku godinu na području BPK krenut će ukupno 2.733 učenika, od kojih 749 srednjoškolaca i 1.984 osnovnca, među njima i 252 prvačića.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu