Ekonomija     | 25.08.2021. 13:42 |

Sindikat - Rješavati probleme u pojedinim preduzećima namjenske industrije

FENA Darinka Mitrović

SARAJEVO, 25. augusta (FENA) - Predstavnici Sindikata metalaca Federacije BiH danas su na konferenciji za novinare u Sarajevu ukazali da, iako bh. namjenska industrija bilježi veliki porast, u pojedinim preduzećima postoje problemi koji se uglavnom odnose na neuplaćivanje plata i doprinosa, te nekompetentne uprave i nadzorne odbore.

Govoreći o radnicima i stanju u namjenskoj industriji, predsjednik Sindikata metalaca Federacije BiH Bajro Melez podsjetio je na nedavne proteste u Pretisu, Zraku i  Binasu. 

- Nadam se da neće doći do generalnog štrajka. Bitno je da se počnu riješavati problemi i ispune naši zahtjevi - istakao je Melez.

Predstavnici sindikalnih organizacija Zraka Sarajevo, Pretisa Sarajevo, Binasa Bugojno, BNT TMiH Novi Travnik, TRZ Hadžići, Igmana Konjic  i Unis Ginexa Goražde govorili su o stanju u ovim preduzećima i položaju radnika.

Neisplaćene plate najveći su problem u Zraku gdje sindikalna organizacija, kako je rekao njen predsjednik  Emir Kominlija, traži smjenu direktora, ali i nadzornog odbora kompanije. Također zahtjevaju da istražni organi ispitaju indicije o eventualanim kriminalnim radnjama i malverzacijama u toj kompaniji.    

U Binasu i Pretisu, kako su rekli predstavnici tih sindikalnih organizacija Faruk Jusufspahić i Mirza Pobrić, nedavno su se desili protesti radnika koji su tražili svoja prava, a ne štrajk kako je prikazano. Zatraženi su bolji uslovi rada, isplata zarađenih plata, redovna uplata zdravstvenog i penzionog osiguranja. Naglašen je korektan odnos sa resornim ministarstvom, te da su uvijek na raspolaganju upravi da zajedno rješavaju probleme. Radnici Binasa ranije su tražili smjenu uprave, tvrdeći da je da je nesposobna dogovoriti bilo kakav posao.

Na drugoj strani, predstavnici sindikalnih organizacija Igmana Konjic i Unis Ginexa Goražde su kazali da zasad nemaju zamjerki na rad uprave i da se poštuje radno zakonodavstvo.

- Igman Konjic je jedna od vodećih kompanija u namjenskoj industriji, redovno se uplaćuju plate, doprinosi, posla imamo, radimo. Ukoliko se pojave problemi rješvavamo ih u dogovoru sa upravom – kazao je predsjednik sindikalne organizacije Igmana Konjic Sejo Bubalo.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana