Svijet

Palestina primila 500.000 doza Moderna vakcine kroz COVAX

Internet, Foto: WAFA

RAMALLAH, 25. augusta (FENA) – Palestinska ministrica zdravstva  Mai Alkaila objavila je dolazak 500.000 doza  vakcine Moderna protiv koronavirusa kroz međunarodni mehanizam COVAX Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) kao donacije Sjedinjenih Država.

Ona je izjavila na konferenciji za novinare u Ramallahu u prisustvu američkih, kao i zvaničnika  WHO-a i UNICEF-a da će 300.000 doza biti poslano na Zapadnu obalu i 200.000 u Pojas Gaze.

- Ova velikodušna donacija dolazi u ključno vrijeme za jačanje naših napora u bavljenju Covid krizom u Palestini.  Također će doprinijeti postotku vakcinisanih Palestinaca, koji trenutno iznosi 22,2 posto palestinskog stanovništva – kazala je Alkaila.         

Pored vakcina, Sjedinjene Države su pružile oko 11,5 miliona dolara pomoći palestinskom narodu  za prevenciju Covid-19 i za sistem zdravstvene zaštite, obuku zdravstvenih radnika i jačanje medicinskih ustanova radi bolje njege pacijenata oboljelih od Covid-19, te osiguravanja esencijalnih lijekova.

Sjedinjene Države obučile su više od 400 zdravstvenih radnika i pružile su medicinske potrepštine za 14 bolnica širom Zapadne obale kako bi ojačale njihove kapacitete na spašavanju ljudskih života i da budu u stanju da nastave pružati temeljne zdravstvene usluge.

U Gazi su Sjedinjene Države došle do skoro 2.000 domaćinstava kroz mobilne medicinske timove.

Palestina je do sada primila više od 2,2 miliona doza vakcina iz raznih izvora, uključujući i 1,7 miliona koje je kupila palestinska vlada, prenosi palestinska novinska agencija WAFA.

(FENA) B.D.