Ekonomija     | 25.08.2021. 16:35 |

Festival vrhunskih vina ove godine okupio 28 vinarija (VIDEO)

FENA Zorana Pavković

MEĐUGORJE, 25. kolovoza (FENA) - Peti festival vrhunskih vina "BLAŽ Enology" okupio je ove godine 28 vinarija, a ljubitelji hercegovačkih vina, autohtonih sorti blatine i žilavke, moći će ih kušati 26. kolovoza u Sportskom centru Međugorje s početkom u 18 sati.

Uime organizatora Festivala vinar Andrija Vasilj na današnjoj konferenciji za novinare u Međugorju kazao je kako je enološki performans "BLAŽ Enology" ove godine okupio 28 vinarija te da će posjetitelji moći uživati u bogatoj gastronomskoj ponudi.

- 27 vinarija je iz BiH i jedna gost iz Italije - Adriano Adami. Ove godine priredili smo eno gastro zabavni program u Međugorju u četvrtak u 18 sati. Tu nam se treba pridružiti Nihad Mameledžija, poznati bh kuhar – kazao je Vasilj.

Podsjetio je kako je manifestacija "Blaž" nastala prije pet godina te da od tada ovaj vinski festival raste iz godinu u godinu.

Od početnih sedam vinarija manifestacija je narasla na današnjih 28 i "BLAŽ" sada predstavlja Hercegovinu kao vinsku regiju.

Dopredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Vjekoslav Vuković kazao je kako je Vanskotrgovinska komora kao pouzdan partner gospodarstva BiH prepoznala ovo kao jedan od modaliteta kako pomoći gospodarstvu, napose u ovom teškom vremenu.

- Svjesni smo činjenice da je u prošloj godini turizam bio na jako niskim granama, ali ova ponuda koja se događa u ovoj godini daje vjetar u leđa razvoju i izgradnji vinske ceste. To je nešto što nas revitalizira i vraća na pravi put – kazao je Vuković.

On je naveo da BiH ima 3.700 hektara vinograda i 11.000 obiteljskih pogona koje prave vino, te da se iz BiH godišnje izveze vina u vrijednosti 4 milijuna maraka, a uveze 15 milijuna maraka.

Po njegovim riječima, taj balans mora se popraviti u korist domaćeg vina, a manifestacije poput ove međugorske put su kojim treba ići.

Ravnatelj Federalnog agromediteranskog zavoda Mostar Marko Ivanković složio se s Vukovićem da "BLAŽ" treba ići izvan granica BiH, na sva inozemna tržišta, istaknuvši kako se bh. vinari "nemaju čega stidjeti jer kvalitetom koju imamo na našim vrhunskim vinima mogu stati uz bok svih vina u svijetu".

Izrazio je nadu da će se revitalizirati vinska cesta Hercegovine te da će se kroz taj kanal prodaje plasman vina popraviti za 25 do 30 posto.

- Kroz vinsku cestu Hercegovine ne samo da promoviramo BiH nego promoviramo naša tradicionalna jela, naše kulinarstvo i kulturu i sve ono što ima jedna BiH – ocijenio je Ivanković.

Tijekom dana održana je i radionica blatine i žilavke koju je vodio ugledni sommelier Siniša Lasan.

- Ono što se zna od prije, a danas se samo dokazalo je da blatina i žilavka imaju strahovito veliki potencijal kako na domaćem tako i na stranom tržištu – kazao je Lasan.

Poručio je kako je promocija jedini alat za plasiranje vina na strana tržišta, dodavši kako na svjetskoj vinskoj sceni i vinskim kartama ima mjesta za te autohtone hercegovačke sorte, ali da na promociji treba jako puno raditi.

Pokrovitelji ovogodišnjeg festivala "BLAŽ Enology" su USAID, Vanjskotrgovinska komora BiH, Vlada HNŽ-a, Turistička zajednica HNŽ-a Općina Čitluk, HT Eronet, Radio postaja Mir Međugorje, Wine hotel Cesarica te Sportski centar Međugorje.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/6371

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/15liR6w1Xk50Q1SBnutu5cm3MOMqSmea5?usp=sharing

(FENA) R. G.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom