Kultura     | 26.08.2021. 08:28 |

Koncert ansambla 'No Borders Orchestra' sutra u Sarajevu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 26. augusta (FENA) - "No Borders Orchestra" ansambl ponovno će poslije gotovo dvije godine u petak, 27. augusta održati koncert klasične i savremene muzike u Domu oružanih snaga BiH u Sarajevu, najavili su organizatori iz agencije "Mašta" uime Fondacije "Mozaik".

Bit će izvedene kompozicije - John Adams: Shaker Loops, Max Richter: Vivaldi recomposed/Solist: Vladimir Kostov, violina, Richard Strauss: Metamorphosen, kao i kompozicija hrvatskog kompozitora Ivana Božičevića Rethink!, rađena specifično za ovogodišnju  turneju.

Ulaz će biti besplatan.

Ansambl čine vrhunski muzičari s prostora bivše Jugoslavije, koji ovog ljeta održavaju turneju "No Return to Normality” - koncerte u Rijeci, Zagrebu, Sarajevu, Novom Sadu, Mariboru i Novoj Gorici.

- Ovom turnejom, ansambl želi inspirisati svakog pojedinca da razmisli o vremenu koje dolazi nakon pandemije, o povratku ka sistemskim problemima kao što su klimatske promjene, društvene nejednakosti, konzumerizam… I da se zapita koliko je zaista poželjno vratiti se u stanje prije koronavirusa - nevedeno je u saopćenju.

Višegodišnje iskustvo ovog internacionalnog asambla se zasniva na stvaranju i promovisanju zajedničkih ciljeva koji ujedinjuju ljude sa prostora Balkana, i to muzikom.

- No Borders Orchestra kao kolektiv svjedoči o potrebi i snazi muzike u prevazilaženju nacionalnih i komunalnih razlika radi višeg cilja i općeg dobra. Taj duh, koji je suštinski pokretač NBO-a, neophodan je svijetu nakon izazova s kojima se susrećemo na globalnom nivou tokom pandemije - poručio je Premil Petrović, dirigent i umjetnički direktor orkestra.

Podršku turneji su obezbijedili: German Foreign Office, Sigrid Rausing Trust, Američka ambasada u Beogradu, European Fund for the Balkans, Regional Cooperation Council, Rockefeller Brothers Fund, EU Info Center, B&H i Austrijski kulturni forum, Beograd.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo