Svijet     | 26.08.2021. 10:26 |

Arktički krug zabilježio rekordno visoke temperature u 2020. godini

FENA Internet

WASHINGTON,  26. augusta (FENA) – Prošlog je ljeta Rusija izmjerila temperaturu od 38 stepeni Celziusa što je najviša ikada izmjerena temperatura unutar Arktičkog kruga, navodi se u godišnjem klimatskom izvještaju Nacionalne administracije za  okeane i atmosferu (NOAA).

Uz pomoć rekordne koncentracije ugljen dioksida na planeti, temperatura arktičke površine prošle je godine  nadmašila  21-godišnji rekord.

- Naučnici su danas ponovo proglasili uzbunu zbog klimatske krize. Jasno je da bez odlučne akcije, nažalost, možemo svake godine očekivati nove rekorde – izjavio je zastupnik Eddie Bernice Johnson, predsjedajući senatske komisije za nauku, svemir i tehnologiju, u saopćenju povodom objave izvještaja.

Tridesetprvi godišnji izvještaj o stanju klime, koji je objavilo Američko meteorološko društvo uz vodstvo NOAA, zasnovan je na radu više od 350 naučnika iz više od 60 zemalja. Izvještaj potvrđuje da je 2020. bila među tri najtoplije godine zabilježene u istoriji, uprkos smanjenju emisije ugljen dioksida šest i sedam posto, a što je rezultat pandemijskih restrikcija.

Emisije ugljen dioksida dostigle su najviše nivoe koncentracije na površini planete u proteklih najmanje 800.000 godina.

- Ovo je bolni podsjetnik da su faktori koji vode do klimatskih promjena utvrđeni vremenskim horizontima koji su daleko duži od pojedinačne godine, i imaju inerciju koja će zahtijevati veći napor tokom mnogo dužeg perioda da se zaustavi i poništi - navodi se u izvještaju.

U Sibiru, nešto sjevernije od Arktičkog kruga, rekordne temperature dovele su do brzog topljenja snijega. Zapravo je kompletan euroazijski kontinent zabilježio četvrti najmanji snježni pokrivač u maju prošle godine, i zabilježio je rekordno najmanji u junu.

Sibir, jedna od najhladnijih regija u svijetu, također je izvijestio o pet najgorih godina mjereno količinom ugljen dioksida ispuštenog u atmosferu. Šumski požari postali su učestaliji u toj regiji u proteklih pet godina, dok se broj požara povećava svake godine.

Prije nekoliko sedmica, dim od šumskih požara domogao se Sjevernog pola po prvi put u istoriji, prenosi CBS News.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo