Bosna i Hercegovina     | 26.08.2021. 11:57 |

Obilježena 31. godišnjica od pogibije 180 rudara u Mramoru

FENA Anisa Mahmutović

TUZLA, 26. augusta (FENA) - Obilježena je 31. godišnjica pogibije rudara u rudniku Mramor u jami “Dobrnja-Jug”.

Prosječna starost 180 stradalih rudara bila je 27 godina. To je najmlađa četa rudara u rudniku, ali najveća tragedija koja se dogodila u rudnicima Bosne i Hercegovine. 

Na spomen obilježju u Rudniku "Mramor" cvijeće su položili, proučili Fatihu i minutom šutnje odali počast rudarima, predstavnici Elektroprivrede Bosne i Hercegovine, Rudnika "Kreka" Tuzla, Vlade Tuzlanskog kantona, članovi porodica, predstavnici okolnih općina, ali i mjesnih zajednica. 

Sindikat Rudnika Kreka jučer je obilježavao ovu godišnjicu zbog neslaganja s aktuelnom upravom i mjerama koje su donijete kako bi gubici u poslovanju bili smanjeni.

- Danas je dan kada šutnja najviše govori. Ja sam dijete rudara i također nosim ime poginulog rudara tako da je moje osjećanje emotivno - izjavio je tokom današnjeg obilježavanja direktor Rudnika Kreka Husein Trumić.

 Iza 180 poginulih rudara ostalo je 365 djece o kojima je Rudnik „Kreka" godinama brinuo.

- Ove godine obilježavamo 31. godinu od stradanja 180 rudara. Uglavnom u ovome datumu i vremenu pokušavamo da biramo riječi i nađemo opravdanja za sve nas koji smo živi i u obavezi da brinemo o porodicama poginulih rudara i da nađemo riječi opravdanja za ono da li smo sve uradili, da li smo mogli više uraditi i da li smo na vrijeme uradili? Nikada brige o teškom poslu rudara, ne može biti previše. Nikada ulaganja ne može biti previše - izjavio je Admir Andelija generalni direktor Elektroprivrede u BiH.

Prema istrazi Tužilaštva TK od 2006 godine, osnovni uzrok ove tragedije je eksplozija oblaka ugljene prašine, do koje je došlo nepravilnim miniranjem čelične podgrade.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo