Stranačke aktivnosti     | 26.08.2021. 12:19 |

Saopćenje za javnost SDP BiH

FENA Saopćenje

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine apeluje na Vladu Federacije BiH, kao i nadležne federalne inspekcijske službe, da hitno zaustave divljanje cijena osnovnih životnih namirnica u maloprodaji.

Iako smo svjedoci da je tokom ove godine došlo do porasta cijene namirnica koje čine osnovu potrošačke korpe bosanskohercegovačkih građana, evidentno je da su neki od proizvođača i distributera iskoristili prolaznu krizu na svjetskom tržištu, kako bi držali vještački napuhane cijene.

Ovakve enormno napuhane cijene se negativno održavaju na kućni budžet prosječnog kućanstva. Nekontroliran rast cijena osnovnih životnih namirnica poput jaja, brašna i jestivog ulja, te u posljednje vrijeme pilećeg mesa, koje se može porediti sa cijenama najboljih mesnih proizvoda od junetine ili teletine, predstavljaju direktan udar na životni standard građana.

Iako je Vlada FBiH u proteklom periodu prema ovakvom divljanju cijena imala reakcije u vidu blagog inspekcijskog nadzora, apelujemo da se one pojačaju i da se maksimalno kazne maloprodajni lovci u mutnom, jer pokušavaju ostvariti ekstra profit na građanima.

To je najmanje što Vlada, opterećena brojnim aferama sa sudskim epilogom, može uraditi za građane.

Naime, potpuno je jasno da Vlada FBiH nema namjeru preduzimanja bilo kakvih mjera na popravljanju statusa radnika i penzionera kroz povećanje plaća ili penzija.

Ako je to već tako, pozivamo ih da pokušaju ublažiti štetu i bar djelimično sprati ljagu koju su stekli brojnim koruptivnim aferama, zbog čega su izloženi brojnim istragama i sudskim procesima.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta