Bosna i Hercegovina     | 26.08.2021. 12:36 |

SDP: Zaustaviti divljanje cijena osnovnih životnih namirnica

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 26. augusta (FENA) - Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine apeluje na Vladu Federacije BiH, kao i nadležne federalne inspekcijske službe, da hitno zaustave divljanje cijena osnovnih životnih namirnica u maloprodaji.

- Iako smo svjedoci da je tokom ove godine došlo do porasta cijene namirnica koje čine osnovu potrošačke korpe bosanskohercegovačkih građana, evidentno je da su neki od proizvođača i distributera iskoristili prolaznu krizu na svjetskom tržištu, kako bi držali vještački napuhane cijene - navode iz SDP-a. 

Ističu da se veliko povećane cijena negativno održava na kućni budžet prosječnog kućanstva.

- Nekontroliran rast cijena osnovnih životnih namirnica poput jaja, brašna i jestivog ulja, te u posljednje vrijeme pilećeg mesa, koje se može porediti s cijenama najboljih mesnih proizvoda od junetine ili teletine, predstavljaju direktan udar na životni standard građana - kazali su. 

Iako je Vlada FBiH u proteklom periodu prema ovakvom divljanju cijena imala reakcije u vidu blagog inspekcijskog nadzora, iz SDP-a apeluju da se one pojačaju i da se maksimalno kazne maloprodajni lovci u mutnom, jer pokušavaju ostvariti ekstra profit na građanima, saopćeno je iz SDP-a. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo