Svijet     | 26.08.2021. 19:11 |

Macron: Situacija oko zračne luke Kabul je 'veoma napeta'

FENA Internet

PARIZ, 26. augusta (FENA) - Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je da je situacija oko zračne luke Kabul trenutno "veoma napeta".

- To nas dovodi do toga da moramo savjetovati svaku osobu da bude maksimalno oprezna u situaciji nad kojoj nemamo kontrolu - rekao je Macron, javlja BBC.

Macron je rekao da, uprkos napadu, Francuska namjerava nastaviti svoju operaciju evakuacije, sve dok se može garantovati sigurno okruženje.

- Već nekoliko dana Francuska, zajedno s drugim saveznicima, čini sve od sebe da pomogne u ovakvoj situaciji, a mi ćemo to i dalje činiti - rekao je.

Francuska je do sada evakuirala 115 francuskih državljana i 2.000 Afganistanaca, a također su saopćili da će francuski posljednji avion poletjeti sutra navečer.

Dvije eksplozije dogodile su se ranije danas u međunarodnoj zračnoj luci Kabul, i prema trenutnim podacima radi se o samoubilačkim napadima.

Jedna eksplozija dogodila se na ulazu u kabulsku zračnu luku, kod tzv. Abbey Gatea. Potvrđena je i druga eksplozija koja se dogodila kod hotela Baron, od zračne luke udaljenog nekoliko stotina metara. 

- Možemo potvrditi da je eksplozija posljedica složenog napada koji je rezultirao brojnim američkim i civilnim žrtvama - rekao je glasnogovornik Pentagona John Kirby.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom