Svijet     | 27.08.2021. 12:03 |

Klimatski pokret Petkom za budućnost sazvao demonstracije u Dusseldorfu

FENA Internet

DUSSELDORF, 27. augusta (FENA) - Klimatski pokret Petkom za budućnost sazvao je demonstracije u petak popodne u Dusseldorfu, na Landtagswieseu, travnatoj površini u blizini državnog parlamenta.

Njemačka klimatska aktivistica Luisa Neubauer planira prisustvovati demonstracijama koje su usmjerene protiv vlade njemačke savezne Države Sjeverna Rajna Vestfalija (NRW) i klimatske politike državnog premijera Armina Lascheta.

On je član vladajuće Kršćansko demokratske unije (CDU), i također je stranački kandidat za nasljednika Angele Merkel na kancelarskoj poziciji na septembarskim izborima.

- Gospodin Laschet objavio je da želi vladati Njemačkom na način na koji vlada NRW – po tom pitanju gospodinu Laschetu jasno poručujemo „ne, hvala“ – izjavila je Neubauer.

Organizatori do sada tvrde da bi 3.000 ljudi trebalo prisustvovati protestu, saopćila je policija.

Oni se planiraju okupiti na zakazanom mjestu u 17 sati po lokalnom vremenu i pozvali su putem društvenih mreža ljude da dođu na proteste.

Ostale organizacije za zaštitu okoliša također planiraju da se pridruže, među kojima je i Greenpeace, koji planira postaviti karnevalski  vašar u blizini bine kako bi kritikovao Laschetovu politiku prema klimi i korištenju uglja, prenosi dpa.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'