Bosna i Hercegovina     | 27.08.2021. 13:00 |

Obilježena 28. godišnjica utemeljenja Hrvatske republike Herceg Bosne

FENA Mladenka Krilic

MOSTAR, 27. kolovoza (FENA) - U povodu 28. obljetnice od utemeljenja Hrvatske republike Herceg-Bosne u petak su na spomenik poginulim pripadnicima HVO-a u Mostaru položeni vijenci i zapaljene svijeće. 

Vijence su položila izaslanstva HNS-a i HZ HB predvođeni predsjednikom HNS-a Draganom Čovićem i predsjednikom Glavnoga vijeća HZ Herceg-Bosne Ivom Čolakom.

Također, vijence je položilo izaslanstvo 1. pješadijskog (gardijskog) puka Oružanih snaga BiH predvođeno generalom Ivicom Jerkićem.

Predsjednik HNS-a Dragan Čović ponovio je ovom prigodom da je Hrvatska Republika Herceg-Bosna osnova opstanka i postojanja hrvatskog naroda u BiH, političkog života i djelovanja te funkioniranja BiH.

-Dvadeset osam godina nakon osnivanja HR HB moram reći da se sa još više žara i odnosa prema utemeljiteljima i HZ HB, a potom i HR HB prisjećamo tog vremena, ponosni na sve koji su tada imali mudrosti, snage i odlučnosti, u posebnom vremenu za BiH i hrvatski narod u BiH i Republiku Hrvatsku, te donosili odluke kojima smo očuvali hrvatski narod u BiH, a samim time i Bosnu i Hercegovinu. S te strane hvala veliko svim sjenama kojima smo se danas naklonili i ohrabrenje svima onima koji danas dvoje oko vrijednosti Domovinskoga rata da je on svetinja za hrvatski narod i da na njega mogu biti ponosni, kao i na svakog našeg hrvatskoga branitelja - istaknuo je Čović.

Komentirajući nedavnu izjavu bošnjačkoga člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića "da je Armija BiH bila časna vojska...", Čović je kratko kazao da takvu izjavu treba staviti u kontekst dopuna Kaznenoga zakona koji je nametnuo bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko.

-Izjave Džaferovića treba staviti u kontekst dopuna Kaznenoga zakona koje je nametnuo bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko i u tom smislu dalje razgovarati kada je u pitanju prvi bošnjački član Predsjedništva BiH - komentirao je Čović.

On je dodao kako "na zločin kao takav treba i gledati bez obzira tko ga činio u BiH, a na žrtve s posebnim pijatetom bez obzira o kojima se radi". 

Inače, u sklopu ove obljetnice, u ponedjeljak, 30. kolovoza s početkom u 19 sati u Hrvatskome domu hercega Stjepana Kosače bit će prikazana premijera dugometražnoga filma "Zidine", koji govori o logorima za Hrvate u Domovinskome ratu.

(FENA) M. K.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo