Bosna i Hercegovina     | 27.08.2021. 14:23 |

Nikšić i ambasador Kine Ji Ping razgovarali o političkoj situaciji u BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 27. augusta (FENA) – Predsjednik Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić i ambasador Narodne Republike Kine Ji Ping razgovarali su danas o aktuelnoj političkoj situacija u BiH.

Ambasador Ji Ping podsjetio da već 40 godina Kina njeguje diplomatiju otvorenih vrata, pružene ruke i saradnje na ekonomskim pitanjima, te u tom smislu je izrazio želju za partnerskim odnosima sa SDPBiH.

Jedna od tema razgovora bilo je i različito viđenje uloge visokog predstavnika u BiH. Obje strane su se složile da žele funkcionalnu državu BiH, koja bi funkcionisala i bez institucije vanjskog faktora, iako su spomenuti pozitivni potezi institucije OHR-a.

Nikšić je kazao da bi se broj problema koji vuku BiH ka dnu samo povećao odlaskom OHR-a u ovom trenutku, te da je stav SDPBiH da se za sada međunarodna zajednica ne može povući bez ozbiljnih posljedica po državu BiH.

Naročito je problematizirao kompromitiran izborni proces koji zbog brojnih krađa onemogućava poštene izbore i legalnu promjenu vlasti boljim političkim opcijama, koje bi sprovodile drugačiju politiku i koja bi konačno uspostavila potpuno funkcionalni državni aparat.

Ambasador Ping je podsjetio kako je Kina velika i prijateljska država Bosni i Hercegovini, od zajedničkih ekonomskih poslova do nedavne isporuke kineske vakcine u BiH. Naveo je da podržava politiku kompromisa, te da pojedine izjave da Kina preferira jednu opciju u BiH nisu tačne.

Nikšić je naveo kako BiH treba dobre odnose sa Kinom, navodeći kao primjer veliku pomoć Kine tokom poplava 2014. godine, te dodao da postoje pitanja od zajedničkog interesa oko kojih se može razgovarati na obostranu korist dvije države, saopćeno je iz SDP-a BiH.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana