Bosna i Hercegovina     | 27.08.2021. 14:51 |

Obuća:  Grant sredstva  Vlade FBiH  BPK Goražde očekujemo na prošlogodišnjem nivou

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 27. augusta (FENA) - Premijerka Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde Aida Obuća očekuje da će Vlada FBiH i ove godine imati senzibiliteta prema ovom kantonu prilikom raspodjele sredstava predviđenih nižim nivoima vlasti.  

Vlada Federacije BiH donijela je Odluku o utvrđivanju kriterija raspodjele sredstava utvrđenih Budžetom FBiH za 2021. godinu iz aranžamana s MMF-om, u iznosu od 200.000.000 KM na ime dodjele finansijske pomoći budžetima kantona za provođenje strukturalnih reformi. Kriteriji za raspodjelu ovih sredstava kantonima su broj stanovnika prema popisu iz 2013.godine, uz primjenu pondera dva za Bosanskopodrinjski kanton Goražde i Posavski kanton.

Premijerka Obuća podsjetila je da će Vlada FBiH posebnom odlukom utvrditi iznos sredstava koje će doznačiti kantonima, dinamiku doznačavanja te način izvještavanja o utrošenim sredstvima.

- Još uvijek nije donesena odluka o raspodjeli sredstava, ali nadati se da će Vlada FBiH kao i do sada imati razumijevanja prilikom raspodjele prema kantonima koji nisu samoodrživi, odnosno prema BPK Goražde. S obzirom na to da je u prošloj godini primjenom pondera dva ovom kantonu pripalo nešto više od četiri miliona, nadamo se da će i u ovoj godini taj iznos sredstava biti na istom nivou - kazala je Obuća.

Naglasila je da je podrška sa nivoa FBiH ovom kantonu jako neophodna, zbog smanjenja prihoda u budžetu koji, kako ističe premijerka, još uvijek trpi posljedice pandemije virusa COVID-19.

- Grant sredstva sa nivoa FBiH su nam jako neophodna kako bismo podržali sve one subjekte kojima je potrebna podrška iz budžeta BPK Goražde. Tu prije svega mislim na obrtnike, privredne subjekte, zatim poljoprivredne proizvođače kao i naše obaveze koje datiraju iz ranijeg perioda. Također, moramo se fokusirati i na jačanje zdravstvenih kapaciteta kako bismo spremno odgovorili na izazove koji su ispred nas, a odnose se na pandemiju virusa COVID-19 - ističe premijerka BPK Goražde.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo