Bosna i Hercegovina     | 27.08.2021. 17:28 |

U nastavku suđenja u 'slučaju Respiratori' ispitano troje svjedoka optužbe

FENA Muamer Selimbegovic

SARAJEVO, 27. augusta (FENA) – Ispitivanjem svjedoka Adnana Garčevića, Redžepa Hodžića i Emine Mehmedović, danas je u Sudu Bosne i Hercegovine nastavljeno suđenje u predmetu Fadil Novalić i drugi u vezi sa nabavkom 100 respiratora, vrijednosti 10.530.000 KM, koje je za potrebe Federalne uprave Civilne zaštite (FUCZ) iz Kine uvezla firma “F. H. Srebrena malina”.

U ovom su predmetu pored Fadila Novalića, premijera Federacije BiH, optuženi - suspendovani direktor FUCZ-a Fahrudin Solak i vlasnik firme “F. H. Srebrena malina” Fikret Hodžić, kao i pravna osoba F. H. Srebrena malina, te federalna ministrica finansija Jelka Milićević.

Svjedok Adnan Garčević, uposlenik Privredne banke Sarajevo  (PBS), odnosno stručni saradnik za poslovanje s pravnim licima potvrdio je u direktnom ispitivanju da poznaje vlasnika i direktora firme „Srebrena malina“ Fikreta Hodžića kao klijenta Banke od 2017. ili 2018. godine.

Kazao je kako ga je nakon proglašenja nesreće u FBiH usljed pandemije koronavirusa 16. marta, tačnije krajem tog mjeseca Hodžić kontaktirao putem vibera, te ga informirao da bi uskoro trebao imati veći priliv novčanih sredstava i plaćanje s računa „Srebrene maline“ u PBS-u.

Kako svjedok te sedmice nije radio, Hodžić ga je ponovno kontaktirao pitajući ga da li može računati na njegovu pomoć ili da se javi članu Uprave PBS-a Edinu Kreštalici (saslušan u svojstvu svjedoka na prošlom ročištu).

Svjedok je ispričao kako se naredne sedmice putem dokumenata koji su u međuvremenu dostavljeni Banci upoznao da će spomenuta sredstva biti iskorištena za kupovinu medicinske opreme.

Naveo je da se Hodžić interesirao za bankarske garancije u vezi s uvozom medicinske opreme, zatraživši da Banka izda garanciju za odgođeno plaćanje dok roba ne bude isporučena.

Prema kazivanju ovog svjedoka, Hodžić se, također, interesirao za osnovne bankarske usluge kako bi pripremio sve što je potrebno za transakciju prema inozemstvu, uključujući ugovor, predugovor, fakturu…

Na insistiranje tužitelja da se izjasni o slijedu/hronologiji dešavanja u kontekstu komunikacije/davanja savjeta u odnosu na doznaku novca, odnosno trenutak u kojem je Hodžić znao da će uslijediti priliv novca, svjedok se pozvao na protek vremena, navodeći da se bolje sjećao u vrijeme davanja iskaza u istrazi.

Dodao je da se sjeća Ugovora zaključenog između „Srebrene maline“ i FUCZ-a, koji je trebao za dokumentiranje spomenutog priliva, te da mu je poznato da je Hodžić tada tražio tri bankovne garancije, od čega jednu u korist crnogorske tvrtke „BTL Medical Montenegro“ (tvrtke koja je posredovala u kupovini respiratora), ali da ta garancija nikada nije aktivirana.

Svjedok je, također, potvrdio kako je Hodžiću pomogao da popuni obrazac za izvršavanje doznake u inozemstvo, te mu sugerirao kako mu trebaju profaktura, ugovor  i aneks ugovora, koji su bili sastavni dio tog obrasca.

Odbrana je u unakrsnom ispitivanju insistirala na činjenici da nadležne službe, kao ni korespondentne banke nisu našle ništa sporno u pogledu prirode novčanih sredstava, sugerirajući da ni u spomenutoj proceduri nije bilo ništa neuobičajeno, te da nije neobično da klijent Banke traži savjet.

Svjedok Redžep Hodžić, uposlenik "Srebrene maline" i brat optuženog Fikreta Hodžića naveo je da je o nabavci medicinske opreme prvi put čuo u neformalnom razgovoru s bratom Fikretom nekoliko dana prije isporuke respiratora.

Naveo je, također, da nije sudjelovao u nabavci respiratora, ali je potvrdio da je putem e-mail korespondencije komunicirao s osobama iz Kine radi pribavljanja fakture i određenog certifikata, a na zahtjev Agencije „Svjetlost“ koja je za „Srebrenu malinu“ vodila računovodstvene poslove.

Kako je kazao, on (svjedok) je to preuzeo na sebe, jer je Fikretu u to vrijeme bio zabranjen kontakt s osobama u predmetu.

Svjedokinja Emina Mehmedović, također, uposlenica „Srebrene maline“ i Hodžićeva rodica, ispitana je na okolnosti komunikacije s Agencijom za lijekove i medicinska sredstva radi pribavljanja dozvole za uvoz medicinske opreme, a što nije bilo u djelokrugu „Srebrene maline“.

Kazala je kako je na tom poslu angažirana po nalogu direktora Hodžića, pojasnivši kako je s web-stranice spomenute agencije preuzela potrebne obrasce, te da je u skladu s administrativnim poslovima koje je inače obavljala, slala određena dokumenta, priloge koje joj je Fikret Hodžić proslijedio, te da je, istovremeno, skenirala određena dokumenta i slala ih na Hodžićevu e-mail adresu.

Navela je, istovremeno, da je autor ponuda bio Hodžić, a da je ona angažirana u tehničkom/administrativnom dijelu posla.  

Optužnica Novalića, Solaka i Hodžića, između ostalog, tereti za udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi sa djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem.

Milićević se tereti za nesavjestan rad u službi,

Inače, postupak u ovom predmetu je u fazi izvođenja dokaza optužbe, a osim subjektivnih dokaza saslušanjem svjedoka, dosada je zastupnik optužbe izveo i u sudski spis uložio određeni broj materijalnih dokaza.

Nastavak glavnog pretresa zakazan je za 22. septembar, kada bi trebalo biti nastavljeno ispitivanje novih svjedoka optužbe.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo