Svijet     | 27.08.2021. 18:02 |

Lavrov i Draghi razgovarali o situaciji u Afganistanu

FENA Internet

RIM, 27. augusta (FENA) - Ruski ministar vanjskih poslova Sergey Lavrov izjavio je danas da je prvi prioritet nakon evakuacije iz Afganistana održavanje sigurnosti, posebno s nacijama koje graniče s ratom razorenom zemljom.

Ministar Sergey Lavrov rekao je novinarima u Rimu nakon sastanka s italijanskim premijerom i ministrom vanjskih poslova u petak da Rusija "želi bolje razumjeti kakvu ulogu naši zapadni partneri vide za Rusiju" u Afganistanu, prenosi Associated Press.

Lavrov se osvrnuo na odlučnost premijera Maria Draghija da iskoristi trenutno predsjedavanje Italije G20 industrijski razvijenih zemalja za blisku suradnju s Rusijom i Kinom na Afganistanu.

Lavrov je rekao da je izvršio pritisak nad Italijom da također uključi Iran i Pakistan u multinacionalne napore jer te dvije zemlje, koje nisu članice G-20, graniče s Afganistanom.

Italijanski ministar vanjskih poslova Luigi Di Maio ocijenio je da je uloga Rusije bitna dok se zemlje bore za oblikovanje nove politike sada kada talibanske snage kontrolišu Afganistan.

- Samo koherentna i zajednička globalna akcija bit će učinkovita prema novim vlastima u Kabulu - rekao je Di Maio.

Lavrov je rekao da je "Rusija spremna poštivati sporazume postignute s talibanima". Draghi je rekao kako se nada sazivanju posebnog sastanka G-20 o Afganistanu u septembru.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo