Bosna i Hercegovina     | 27.08.2021. 21:18 |

Džaferović: Turska i predsjednik Erdogan su bitan faktor u stabilnosti Balkana

FENA Muhamed Hadžibegić

SARAJEVO, 27. augusta (FENA) - Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović izjavio je danas nakon sastanka članova Predsjedništva s predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom da su ta zemlja i njen predsjednik bitan faktor u stabilnosti Balkana.

Dodao je da je BiH na evropskom i NATO putu ali da je veoma važna i saradnja s Turskom, koja je i sama na evropskom putu i članica je NATO-a.

Džaferović je podsjetio da su s Turskom potpisani sporazumi o saradnji u oblasti infrastrukture, a da se on lično zalaže da izgradnja autoputa Sarajevo - Beograd počne na što više mjesta u BiH, i na sjevernoj i na južnoj konekciji.

Istakao je da je potpisan i Sporazum o slobodnoj trgovini u kojem postoje mnoge neiskorištene mogućnosti za BiH, za šta će se BiH morati dodatno organizirati da ih iskoristi. 

- Također, na BiH je da pomogne turskim kompanijama u BiH koje se suočavaju s problemima u poslovanju - kazao je Džaferović.

Potcrtao je da su BiH potrebni mir, stabilnost i funkcionisanje institucija u skladu s Dejtonskim sporazumom, a da priče o mirnoj disoluciji samo dovode do destabilizacije koja nikome nije u interesu.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta