Svijet     | 28.08.2021. 12:13 |

Macron u Iraku na samitu čelnika Bliskog istoka

FENA Internet

BAGDAD, 28. augusta (FENA) - Francuski predsjednik Emmanuel Macron jedan je od čelnika koji će prisustvovati regionalnom samitu u Iraku, a koji se održava nakon što su talibani preuzeli vlast u Afganistanu, ali je smrtonosni napad džihadista u Kabulu zasjenio sastanak.

Macron je u subotu upozorio da grupa Islamska država "ostaje prijetnja", u obraćanju nakon što je džihadistička grupa preuzela odgovornost za smrtonosni bombaški napad u Kabulu u blizini aerodroma.

- Svima je jasno da ne smijemo prekinuti nadzor, jer IS ostaje prijetnja. Znam da je borba protiv ovih terorističkih grupa prioritet vaše vlade - rekao je Macron nakon sastanka s premijerom Iraka Mustafom al-Kadhemi u Bagdadu, gdje samit čelnika Bliskog istoka počinje danas.

Samitu će također prisustvovati egipatski predsjednik Abdel Fattah al-Sisi i jordanski kralj Abdullah II, a bit će prisutni i ministri vanjskih poslova Irana i Saudijske Arabije.

Organizatori nisu objavili sveobuhvatan dnevni red, ali sastanak je organiziran u trenutku kada se Irak, koji je dugo bio žrtva militarističkih grupa, pokušava nametnuti kao posrednik između arapskih zemalja i Irana.

Irak nastoji odigrati ulogu ujedinitelja u rješavanju krize koja potresa regiju, tvrde izvori bliski iračkom premijeru Al-Kadhemiju.

Naftno bogat Irak godinama je uhvaćen u delikatnu situaciju između svoja dva glavna saveznika - Irana i Sjedinjenih Američkih Država, piše AFP.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu