Stranačke aktivnosti     | 28.08.2021. 12:54 |

Saopćenje za javnost Naše stranke (NS)

FENA Saopćenje

Na današnji dan, prije 26 godina, s neprijateljskih položaja iz pravca Trebevića ispaljena je minobacačka granata koja je na licu mjesta ubila 43, a teže i lakše ranila 84 naša sugrađana i sugrađanke.

Bio je to drugi masakr na Markalama. Ova tužna godišnjica obilježena je danas na Markalama a prisutnima se, između ostalih, obratio i Vibor Handžić, dopredsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo.

"Ovo nije bio prvi put da su građani i građanke Sarajeva, nastojeći samo da prežive, bili ubijani i to nije bilo slučajno.

To smo već vidjeli u redovima za vodu kod Pivare, Daira i na Dobrinji, u Ferhadiji u redu za hljeb, tokom dženaza u Budakovićima i Buljakovom potoku, tokom sankanja djece na Alipašinom polju, tokom dječije igre na Bistriku, pijaci Markale i tako dalje.

Za razliku od mnogih masakara građana i građanki Sarajeva, ovo je bio jedan od rijetkih slučajeva kada je UNPROFOR jasno i nedvosmisleno izvijestio da je granata koja je pala na ovo mjesto ispaljena s položaja Vojske Republike Srpske iz pravca Trebevića.

Ovaj zločin je bio razlog otpočinjanja prve faze NATO bombardovanja od 30. avgusta do 1. septembra, te nakon neuspjelih pregovora i druge faze bombardovanja od 5. do 14. septembra koja je uključivala i rakete Tomahavk po vitalnim vojnim ciljevima u Banja Luci i zapadnoj Bosni.

Ova je operacija uspješno okončana otvaranjem dva kopnena puta iz Sarajeva, te povlačenjem 50% teškog naoružanja, kao i pregovorima u Ženevi koji su bili osnova za potpisivanje mirovnog sporazuma u Daytonu u novembru iste godine.

Za zločine počinjene u Sarajevu, Međunarodni sud u Hagu je osudio Stanislava Galića, komandanta Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske na maksimalnu kaznu, doživotni zatvor.

Dragomira Miloševića koji je naslijedio Galića, a koji je nastavio zločine nad Sarajlijama, Sud je osudio na 33 godine. Nedavno je potvrđena kazna doživotnog zatvora i Ratku Mladiću, komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske.

On je, između ostalog, osuđen i za udruženi zločinački poduhvat: "koji je imao za cilj širenje terora među civilnim stanovništvom Sarajeva putem kampanje snajperskog djelovanja i granatiranja".

Ipak, premalo je ljudi osuđeno za patnju svih građana i građanki Sarajeva tokom četiri godine opsade, za preko 12 hiljada ubijenih građana i djece, preko 60.000 ranjenih.

No, bez obzira na prošlost, naša budućnost se mora graditi na ravnopravnosti svih naroda i građana.

Upravo zbog odlučnosti da napravimo takvu državu, naš grad je ubijan. Moramo istrajavati na idejama na kojima Bosna i Hercegovina može i mora opstati, a to su ideja suživota, međusobnog uvažavanja i tolerancije.

Pobjeda tih ideala, bit će konačan poraz zločinačke politike. A da bi to bilo tako, pravda mora biti zadovoljena i počinioci tih strašnih zločina, pa i ovog koji danas obilježavamo, moraju biti adekvatno kažnjeni.

Okupili smo se zbog naših sugrađana i sugrađanki koji su ovdje ubijeni, ali i zbog nas i naše djece, jer nećemo i ne smijemo zaboraviti ove monstruozne zločine, to zlo koje normalan čovjek ne može razumjeti.

S ovog mjesta upućujem apel za poštovanje i sućut prema svim žrtvama, za kažnjavanje svih zločinaca i poštovanje svih pa i nepisanih, ali ljudskih zakona i pravila ponašanja.

Svima Vama koji ste danas ovdje zahvaljujem na dolasku i poručujem da ćemo istrajati u svojoj borbi i odnijeti pobjedu nad onima koji šire i propagiraju mržnju i netoleranciju".

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'