Svijet     | 28.08.2021. 12:35 |

Shamkhani: Prijetnje Bidena i Bennetta daju pravo Iranu na odgovor

FENA Internet

TEHERAN,28. augusta (FENA)  - Sekretar Vrhovnog vijeća nacionalne sigurnosti Islamske Republike Iran Ali Shamkhani u poruci na Twitteru reagirao je na prvi susret premijera Izraela Naftalija Bennetta s američkim predsjednikom Joeom Baidenom i njihovim prijetnjama Iranu.

"Prvi susret između Bennetta i Bidena i naglasak na korištenju 'Ostalih opcija' protiv Irana, iako predstavlja ilegalnu prijetnju drugoj zemlji, uspostavlja pravo Islamske Republike Iran na uzajamni odgovor na 'dostupne mogućnosti'", napisao je Shamkhani  u subotu na Twitteru, prenosi IRNA.

Nakon neuspjeha optužbi protiv Irana posljednjih sedmica, Naftali pokušava Iran staviti na dnevni red Bidenove administracije, koja je trenutno zaokupirana afganistanskom krizom i povlačenjem svojih snaga iz te zemlje, napisao je Shamkhani.

Biden je u petak u razgovorima u Bijeloj kući rekao izraelskom premijeru Naftaliju Bennettu da stavlja "diplomatiju na prvo mjesto" kako bi pokušao obuzdati iranski nuklearni program, ali da će se u slučaju neuspjeha pregovora obratiti drugim neodređenim opcijama, prenosi Reuters.

Organizacija UN-a za nadzor atomske energije rekla je u ovomjesečnom izvještaju da je Iran ubrzao svoje obogaćivanje urana skoro do nivoa oružja, što je potez koji podiže tenzije sa Zapadom jer obje strane nastoje nastaviti razgovore o oživljavanju nuklearnog sporazuma Teherana, piše britanska novinska agencija.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta