Svijet     | 28.08.2021. 18:40 |

Akar: Evakuacija sa osam aviona zračnim mostom između Kabula i Islamabada

FENA Internet

ANKARA,28. augusta (FENA) - Ministar odbrane Republike Turske Hulusi Akar o evakuaciji turskih vojnika iz Afganistana kazao je kako je pomoću osam aviona ranije raspoređenih u Tadžikistanu i Pakistanu, formiran zračni most između Kabula i Islamabada, javlja Anadolu Agency (AA).

Akar, čelnik Generalštaba turske vojske Yasar Guler, komandant Kopnenih snaga Musa Avsever, komandant Pomorskih snaga Adnan Ozbal i komandant Zračnih snaga Hasan Kucukakyuz prisustvovali su današnjoj ceremoniji dočeka jedinica iz Afganistana.

Akar je tom prilikom pozdravio vojnike koji su hrabro i požrtvovano obavljali svoju dužnost u Afganistanu.

Nakon intoniranja himne, Akar je rekao kako je Turska, pod vodstvom predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, postala subjekt u međunarodnim odnosima, a svakim danom sve je više polja za koja pokazuje interesovanje.

Ministar je kazao kako pored toga prate sve rizike, prijetnje i dešavanja te da je Turska poduzela sve mjere kako bi realizirala svoje inicijative. Akar je naveo i kako Oružane snage Turske nastavljaju efikasno obavljati svoje aktivnosti.

-Naša hrabra vojska u tim okvirima nastavlja unutar i van svojih granica odlučno voditi svoju borbu protiv svih rizika, prijetnji i opasnosti kako bi pružili sigurnost naše države, neba i 84 miliona građana. Ujedno nosi i teret koji na naša ramena stavljaju naša civilizacija, historija i univerzalne ljudske vrijednosti radi pružanja mira i stabilnosti u prijateljskim i bratskim zemljama - naglasio je Akar.

Istakao je kako su Oružane snage Republike Turske, u skladu s odlukama NATO-a i Ujedinjenih nacija uložile i velike napore za mir i stabilnost u Afganistanu.

-Od 2014. godine, u okviru Misije odlučna podrška šest godina je na siguran način vodila Međunarodni aerodrom 'Hamid Karzai'. Istovremeno, našoj afganistanskoj braći je pružena i podrška u vidu obuke, pomoći i savjetovanja- rekao je Akar.

Dodao je kako je od 2002. godine u Afganistanu bilo angažirano oko 20.000 pripadnika turskih snaga te da su turski vojnici pohvaljeni za svoju predanost, disciplinu, efikasnost i izdržljivost.

Akar je podsjetio kako je zbog razvoja situacije brže od očekivanog i otežanih uslova u posljednjem periodu, po odobrenju i naredbi predsjednika Erdogana 25. augusta počelo povlačenje turskih snaga iz Afganistana.

-Pomoću osam aviona koje smo ranije rasporedili u Tadžikistanu i Pakistanu formiran je zračni most između Kabula i Islamabada - pojasnio je Akar.

Podsjetio je kako su turske snage pored evakuacije svojih vojnika i građana, pomogle i u evakuaciji državljana drugih zemalja.

-To što je evakuacija realizirana u kratkom periodu i bez poteškoća uprkos velikom broju ljudi i tenzijama na aerodromu u Kabulu, još jednom je pokazalo svijetu snagu Oružanih snaga Turske- istakao je Akar.

Osudio je terorističke napade u Afganistanu i izrazio saučešće povodom žrtava.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom