Kultura     | 29.08.2021. 09:42 |

Grand Prix 22. MFF-a filmu 'Posljednja vrpca iz Bosne'

FENA Saopćenje

ŠIROKI BRIJEG, 29. kolovoza (FENA) - Film "Posljednja vrpca iz Bosne", redatelja Alberta Sole iz Španjolske osvojio je Grand Prix 22. Mediteran Film Festivala, koji se od 25. do 28. kolovoza održavao u Širokom Brijegu.

 Drugu nagradu MFF Best Short dobio je film "Heurtebise", redatelja Elise Torres i Octavia Guerra iz Španjolske dok je publika najboljim proglasila film "Moje tijelo" talijanskog redatelja Michelea Penette.

 U svojem obrazloženju, žiri u sastavu Tiha Gudac, Dafne Jemeršić i Srđan Šarenac naveo je kako je Albert Sole uspio na originalan filmski način ispričati emotivno svjedočanstvo o stradanju jedne obitelji i strahotama rata.

- Španjolski redatelj je svojim nenametljivim autorskim stilom, zadržao vizuru glavne junakinje u prenošenju povijesno relevantnih događaja - navedeno je u odluci. 

 Žiri je dodijelio i dvije specijalne nagrade – filmu "Moje tijelo" redatelja Michelea Penette te filmu "Na liniji" redatelja Alexa Goharia i Lea Mattiei. 

Žiri je istaknuo kako u talijansko-švicarskom dokumentarcu kroz priče glavnih likova ulazimo u realnost ideje o neprihvaćanju statusa quo i traženju boljeg života te da redatelj vodi gledatelje vrlo jasnim stilskim i vizualno upečatljivim pripovijedanjem, približavajući atmosferu siromaštva i njegovih refleksija, priopćili su organizatori.

Dokumentarac "Na liniji", kako navode članovi žirija, "vrijedna je priča apsurda o političkim odlukama kojima američki sustav iz osnova vlastitog društva čupa građane meksičkog podrijetla i deportira ih preko granice te da ih situacija progona osuđuje na bezizlaznost egzistencije u pograničnoj zajednici s pogledom na oduzeti život".

 Žiri za kratkometražni dokumentarni film, u sastavu Vuk Perović, Aleta Rajič i Luke Grigg, odlučio je da MFF Best Short, u kategoriji kratkometražnog dokumentarnog filma, pripadne ostvarenju "Heurtebise", redatelja Elise Torres i Octavia Guerra iz Španjolske.

Kako su naglasili u odluci, ovaj film pokazuje besprijekorno razumijevanje finoće potrebne za snimanje dokumentarnog filma i vizualno uvjerljivog i iskrenog prema svojoj temi.

 - Sposobnost prezentiranja i subjekta i priče s dovoljno strukture koja vodi gledatelja, a ipak pruža beskrajne poetske okvire istraživanja u trajanju od 20 minuta razlog su našeg odabira u ovogodišnjoj selekciji - obrazložio je žiri.

 Na ceremoniji zatvaranja prikazani su kratki dokumentarni film "Stipe" te kratki igrani film "Pamet u glavu" koji su nastali na filmskoj radionici MFF School.

 Robert Bubalo, producent festivala odjavljujući 22. izdanje festivala, zahvalio je svima koji su podržali ovaj festival i ove i ranijih godina, istaknuvši kako je ovaj put pred organizatorima bio velik izazov. 

 - Poseban je osjećaj zatvoriti ovogodišnje izdanje festivala. Bilo je zaista neizvjesno do samog kraja. Jedna igra živaca, zbog vremena i kiše. No, u konačnici smo uspjeli - rekao je Bubalo. 

 Na 22. Mediteran Film Festivalu prikazano je dvadeset filmova u konkurenciji. Na festivalu su prikazana 45 filma, nekoliko svjetskih i festivalskih premijera. Nakon svečane dodjele nagrada, 22. MFF zatvoren je projekcijom dokumentarnog film "Ljubav oko svijeta", redateljskog para Anđele i Davora Rostuhara.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!