Svijet     | 29.08.2021. 10:06 |

Kabul: Završna faza evakuacije iz Afganistana

FENA Internet

KABUL, 29. augusta (FENA) - Sjedinjene Američke Države upozorile su na “specifičnu, kredibilnu” prijetnju u blizini aerodroma u Kabulu u nedjelju dok američke snage žure da završe evakuaciju iz Afganistana do roka postavljenog do 31. augusta, jer se talibani pripremaju da preuzmu kontrolu nad ključnim aerodromom.

U sigurnosnom upozorenju, Američka ambasada u Kabulu je upozorila na napada u konkretnim područjima kabulskog aerodroma, uključujući prilazne kapije, a kako je američki predsjednik Joe Biden rekao novinarima u Washingtonu, njegovi zapovjednici su ga upozorili da je novi “napad veoma izgledan u narednih 24-36 sati”.

Deseci afganistanskih civila i 13 američkih vojnika je ubijeno kada je bombaš samoubica detonirao eksplozive na kabulskom aerodromu. Odgovornost za napad je preuzela Islamska država u provinciji Khorasan, ISKP (ISIL-K).

Zapadni sigurnosni zvaničnik je rekao da su američke snage u završnoj fazi njihovih operacija dok gotovo 1.000 civila na aerodromu čeka da bude evakuirano, javlja Al Jazeera.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!