Bosna i Hercegovina     | 29.08.2021. 11:01 |

Građani i institucije u USK podržali Prinicipe za izmjene Ustava BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 29. augusta (FENA) - Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca, Hrvatsko narodno vijeće u Bosni i Hercegovini, Srpsko građansko vijeće Bosne i Hercegovine i Forum parlamentaraca Bosne i Hercegovine 1990 godine održali su javnu tribinu u Bihaću na kojoj su prezentirani principi za izmjene Ustava Bosne i Hercegovine koje su ove organizacije civilnog društva usaglasile. 

Učesnici tribine bili su: Kasim Trnka, Emir Zlatar, Stipe Prlić, Zoran Jovanović i Miro Lazović.

Učesnici tribine obavili su suret i posjetu Vladi Unko-sanskog kantona gdje je domaćin bio premijer USK Mustafa Ružnić kao i Grad Bihać gdje je delegaciju primio savjetnik gradonačelnika Jasmin Stambolija sa saradnicima gradonačelnika.

Principi za izmjene Ustava Bosne i Hercegovine koji su prezentirani su, između ostalog, uklanjanje sistemske diskriminacije rasprostranjene u cijelom ustavnom uređenju, zatim da su entiteti u Bosni i Hercegovini, kao administrativni oblici, uspostavljeni na temelju „faktičkog stanja na terenu“ izazvanog međunarodnim oružanim sukobima, na temeljima etničkog čišćenja, zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava i genocida, i kao takvi su danas neodrživite da neprovođenje pravosnažnih sudskih presuda međunarodnih i domaćih sudova, jasno pokazuje da je u BiH na sceni suspenzija vladavine prava, te je u tom smislu neophodno u Ustav ugraditi sve neophodne izmjene kako bi se uspostavila vladavina prava i osigurala potpuna politička neovisnost pravosudnih institucija BiH.

Principi su dostavljeni Uredu visokog predstavnika u BIH, ambasadorima PIC-a kao i zastupnicima u oba doma Parlamentarne Skupštine Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz VKBI. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'