Bosna i Hercegovina     | 29.08.2021. 12:14 |

Agencija Anadolija i novinar Denis Džidić dobitnici priznanja 'Nino Ćatić'

FENA Alma Zukanović

SARAJEVO, 29. augusta (FENA) - Udruženje novinara i medijskih radnika „Nino Ćatić“ dodijelilo je danas u Sarajevu plakete u povodu 29. augusta, dana rođenja tog poznatog srebreničkog spisatelja i novinara. Ovogodišnji dobitnici su Agencija Anadolija (AA) i novinar-istraživač Denis Džidić.

Iz UNIMR „Nino Ćatić" naglašavaju kako Agencija Anadolija, osim što prati događaje za koje je zainteresovana i većina drugih medija, kontinuirano izvještava iz onih dijelova BiH odakle nedostaje informacija.

Direktor Ureda AA u Sarajevu Hakan Celik zahvalio je na dodijeljenoj nagradi ističući da je u isto vrijeme i radostan i tužan.

- Radije bih da je Nino živ i da je sa nama, da se nije desio genocid i da nismo ni dobili tu nagradu - kazao je.

U obrazloženju za dodjelu nagrade navodi se da bez prisustva ekipa te medijske kuće, mnogi događaji u mnogim dijelovima BiH ne bi dospjeli do javnosti, što je dodatno značajno kada se ti događaji odnose na kulturu sjećanja.

Naglašeno je da mnoga podsjećanja na period agresorskih nasrtaja na BiH i počinjene zločine, ali i na pobjede branitelja u mnogim mjestima širom BiH, ne bi bila zabilježena da nije bilo višečlanih ekipa Agencije Anadolija te da se time popunjava praznina koja je nastala nezainteresovanošću nekih drugih medija, čak i onih od kojih se to, zbog prirode njihovog postojanja, očekuje.

Dodjeljivanje Plakete direktoru Balkanske istraživačke mreže u BiH Denisu Džidiću, obrazlažu njegovom posvećenošću u praćenju pravnih i medijskih istraživanja ratnih zločina, te njihovih procesuiranja.

Uime Džidića, priznanje je preuzela Emina Dizdarević.

- Vrlo smo ponosni i počastvovani što ste prepoznali naš rad - kazala je.

Novinar i istraživač Denis Džidić je uspio ovladati značajnim dijelom građe koja se odnosi na činjenični i pravni aspekt suočavanja s prošlošću u BiH. Pozicija u oružanim strukturama optuženih i osuđenih za ratne zločine, njihovo djelovanje tokom rata, a posebno informiranost o sudskim procesima i i njihovim epilozima, znanje je koje je dragocjeno u postratnoj BiH, a koje dobitnik Plakete posjeduje i nesebično diseminira kroz vlastite medijske radove i analize za druge medije. 

Nihad Nino Ćatić rođen je 29. augusta 1969. godine. Nakon slanja posljednjeg izvještaja 10. jula 1995. u kojem je upozorio na ono što će se od sutradan dešavati Srebrenici, krenuo je prema slobodnoj teritoriji pod kontrolom Armije Republike Bosne i Hercegovine. Majka Hajra još uvijek traga za njegovim posmrtnim ostacima.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana