Stranačke aktivnosti     | 29.08.2021. 12:10 |

Saopćenje za javnost SDA

FENA Saopćenje

Žene SDA održale tribinu u Banjoj Luci na temu: Status i prava Bošnjaka u RS
 
Danas je održana peta redovna sjednica predsjedništva Orgnaizacije Žene SDA BiH u gradu Banjoj Luci. Sjednici je prisustvovala potpredsjednica SDA BiH Melika Mahmutbegovic koja je ujedno koordinatorica OŽ SDA BiH. 
Održan je i okrugli stol na temu "Status i prava Bošnjaka u RS-u". Predavač je bila Amina Kavazović, potpredsjednica OŽ SDA BiH, a inicijator predsjednica OŽ SDA BiH Kenela Zuko. 


U svom obraćanju potpredsjednica FBiH istakla je važnost današnje teme, te naglasila da su žene SDA snaga i hrabrost SDA, koje nikada ne gube volju da ukazuju na bitnost statusa i prava Bošnjaka u RS-u. Potpredsjednica je akcentirala važnost kontinuirane borbe za identitet i dignitet te jačanje porodice i obrazovanja; " Da ostanemo, opstanemo i nadjačamo." 
Predsjednica Zuko izrazila je zadovoljstvo načinom organizacije današnjeg okruglog stola i zahvalila se organizatoricama predsjednjcama RO Žene SDA Bosanska krajina Banja Luka i Prijedor. Predsjednica je istakla da je po ko zna koji puta pokazano zajedništvo SDA, zajedništvo žena, te pozitivna energija koja nam je svima potrebna. Žene su spremne da učestvuju i vode procese u svim segmentima društva a naročito u obrazovanju, zdravstvu. 
Nakon izlaganja i diskusije usvojeni su sljedeći zaključci:


1. Žene SDA pozivaju vlasti entiteta RS da prestanu sa sistemskom diskriminacijom nesrba u ovom bosanskohercegovačkom entitetu i da svim građanima omoguće ostvarivanje osnovnih životnih prava. 


Tražimo prije svega hitnu provedbu presude Vrhovnog suda RS-a kojom se Bošnjacima potvrđuje pravo na izučavanje bosanskog jezika, te prilagođavanje etničke strukture zaposlenih u institucijama entiteta RS etničkoj strukturi stanovništva tog bosanskohercegovačkog entiteta. Okolnosti u kojima Bošnjaci čine 14 posto ukupnog stanovništva entiteta RS, a u institucijama ih je zaposleno manje od dva posto, su neprihvatljive.


2. Žene SDA pozivaju nadležne institucije države Bosne i Hercegovine i entiteta RS da mehanizmima tranzicijske pravde prepoznaju i otklone postojeće povrede prava, te time doprinesu procesu pomirenja i uspostavljanja vladavine prava, a naročito prevazilaženju ratnog naslijeđa.


3. Žene SDA pozivaju vlasti entiteta RS da prestanu sa praksom negiranja ratnih zločina i glorificiranja presuđenih ratnih zločinaca, te podsjećaju da je Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine takva praksa definirana kao kažnjivo krivično djelo.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'