Bosna i Hercegovina     | 29.08.2021. 15:48 |

Salkić na obilježavanju 80. godišnjice zločina u jami Čavkarici

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 29. augusta (FENA) - Potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić danas je prisustvovao obilježavanju 80. godišnjice od stravičnog zločina kojeg su počinili takozvani 'ustanici' u augustu 1941. godine kada su u jamu Čavkaricu duboku nekoliko stotina metara u hercegovačkom kršu, nedaleko od Bileće, bacili više stotina Bošnjaka, uglavnom žene i djecu.

Upriličen je pohod do jame Čavkarice gdje je polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe i prigodnim programom odata počast za oko 1.600 žrtava sa šireg prostora istočne Hercegovine, koji su ubijeni od 29. augusta do 3. septembra 1941. godine.

Znaju se imena 468 ubijenih i bačenih u Čavkaricu, ali se osnovano vjeruje da je broj ubijenih znatno veći. Za mnoge žrtve niko nije mogao dati podatke, jer su cijele porodice ubijene. Vjeruje se da se broj kreće do 700, a prema nekim podacima i preko hiljadu osoba.

Jedina je preživjela tada 20-godišnja Hadžera Ćatović-Bijedić iz sela Đeče, koja je sa 144 rođaka bačena u jamu. Ostala je živa i poslije 73 dana je izvučena iz jame, ali se godinama suočavala s prijetnjama pojedinaca iz tajne jugoslovenske policije kako ne bi govorila o tim zločinima.

- Čavkarica je jedno od mjesta gdje su počinjeni najveći zločini nad Bošnjacima istočne Hercegovine u Drugom svjetskom ratu. Ako pogledate statistiku i broj Bošnjaka koji je živio prije Drugog svjetskog rata i broj Bošnjaka koji je ubijen u Drugom svjetskom ratu i u protekloj agresiji na našu domovinu vidjet ćete da su Bošnjaci danas skoro nestali u istočnoj Hercegovini - istakao je Salkić.

Smatra da je razlog za to što se nije podsjećalo na zločine koji su počinjeni nad Bošnjacima, niti se davala pažnja tome.

- I danas, nažalost, postoje ljudi koji su zainteresirani da dođe do zaborava zločina koji su počinjeni nad Bošnjacima i da se ta mjesta i ti zločini ne obilježavaju. Govore nam da je to zarad naše budućnosti. Nakon Drugog svjetskog rata njegovano je bratstvo i jedinstvo i zaborav na zločine, pa i na ovaj, a zatim je došla agresija i genocid nad Bošnjacima, došla je činjenica da skoro nema Bošnjaka u istočnoj Hercegovini istakao je.

Zbog toga, tvrdi Salkić, treba insistirati da se obilježavaju mjesta gdje su počinjeni zločini nad Bošnjacima i zbog toga treba podržati mlade ljude koji obilježavaju ovo mjesto i sjećaju se zločina na Čavkarici.

- Historijska je podvala da je ovdje zločin nad Bošnjacima počinjen zbog toga što su Bošnjaci počinili neke zločine, baš kao što se danas pokušava napraviti podvala da je genocid nad Bošnjacima, koji je počinjen tokom agresije na našu domovinu, počinjen zbog toga što su Bošnjaci počinili neke zločine. To apsolutno nije istina niti za proteklu agresiju niti za Drugi svjetski rat. Oni koji šire takve priče nemaju dobre namjere spram Bošnjaka i nemaju dobre namjere spram istine i pravde - zaključio je Salkić, saopćeno je iz Kabineta potpredsjednikaRS-a.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo