Bosna i Hercegovina     | 30.08.2021. 11:10 |

Suzbijanje seksualnog uznemiravanja i uznemiravanja na osnovu spola u policiji

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 30. augusta (FENA) - Kao završna aktivnost u okviru projekta „Borba protiv rodno zasnovanog nasilja u policijskim strukturama u BiH“, koji se provodi uz podršku Ambasade SAD, izrađene su „Smjernice za postupanje u slučajevima seksualnog uznemiravanja i uznemiravanja na osnovu spola u policiji“ koje su danas distribuirane policijskim organima.

Autori smjernica su Kristina Jozić i Aida Cacan, policijske službenice i Adnan Kadribašić, stručnjak za ravnopravnost spolova.

Parelelno su izrađeni plakati čiji je cilj podizanje svijesti o nultoj toleranciji prema seksualnom i uznemiravanju na osnovu spola u policiji, koji su postavljeni na vidljiva mjesta u 16 policijskih organa u BiH.

Predsjednica Udruženja „Mreža policijskih službenica“ i jedna od autorica, Kristina Jozić, ističe da su provedena istraživanja pokazala da u BiH gotovo nema policijske službenice koja tokom svoje profesionalne karijere nije bila izložena nekom vidu diskriminacije sa fokusom na seksualno uznemiravanje i uznemiravanje na osnovu spola.

Cilj „Smjernica za postupanje u slučajevima seksualnog uznemiravanja i uznemiravanja na osnovu spola u policiji“ je da unaprijede postupanje službenika nadležnih za istraživanje i dokumentiranje slučajeva diskriminacije unutar policije.

Izradi Smjernica prethodila je serija edukacija usmjerena na podizanje svijesti o prisutnosti seksualnog uznemiravanja i uznemiravanja na osnovu spola u policiji, upoznavanja sa osnovnim oblicima ovog vida diskriminacije i prisutnim mehanizmima zaštite, te ohrabrivanje i podsticanje da se takvi slučajevi prijavljuju.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!